JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO har høy tillit

Partene i arbeidslivet nyter høyere tillit blant folk enn politkerne når det gjelder å sikre gode arbeidsvilkår.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Det viser en ny undersøkelse, som Opinion gjorde i tiden 4.-10. januar i år på oppdrag av LO. 1.000 personer over hele landet har svart.

På spørsmålet «I hvilken grad mener du at følgende aktører jobber for å sikre arbeidstakere i Norge rettferdige lønnsvilkår?», svarte hele 88 % at fagbevegelsen i «noen grad» eller «stor grad» gjør det.

Svaralternativene var arbeidsgiverne, fagbevegelsen, Regjeringen, Stortinget.

37 % svarte at arbeidsgiverne i «noen grad» gjør det, mens 23 % mener de gjør det i «stor grad».

Lavere tillit

Regjeringen og Stortinget kommer dårligere ut, men henholdsvis 15 % og 12 % svar av typen «i stor grad», men likevel svarte henholdsvis 43 % og 44 % «i noen grad» på dette spørsmålet.

I en kommentar overfor Klassekampen torsdag, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken at arbeidsgiverne bør merke seg dette resultatet og prøve å beholde tilliten. Han viser til sosial dumping der han mener NHO må jobbe for å opprettholde tilliten om de ønsker samme resultat i en ny undersøkelse om et par år.

Ikke uventet er tilliten til fagbevegelsen høyere på venstresida enn på høyresida, og det er Ap-velgerne som peker seg ut som mest positive i forhold til fagbevegelsen.

Solbakken peker på en Fafo-rapport som undersøkte holdningen blant folk under 40 år med minst tre års høyere utdanning. Også de ser til fagbevegelsen som en garantist for rettferdig lønn.

Vil ha sentrale oppgjør

Opinion-undersøkelsen spurte også om forholdet til sentrale og lokale lønnsoppgjør. Blant de 1.000 spurte, mente over halvparten (56 %) at sentrale oppgjør er best for arbeidstakerne, en noe høyere andel blant ansatte i offentlig sektor enn blant privatansatte.

Bare 22 % svarte at lokale oppgjør på den enkelte arbeidsplass er best for arbeidstakerne.

Sterkere i Norge

Hele 63 % svarte at de mener arbeidstakerne står sterkere i forhold til arbeidsgiverne i Norge enn i andre vestlige land. Her var det liten forskjell på om de spurte jobbet i offentlig eller privat virksomhet.

Annonse

Flere saker

Annonse