JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK liker det de leser

Handel og Kontor er fornøyd med at regjeringen i sin Soria Moria-erklæring legger stor vekt på å sikre folk arbeid og rettigheter på jobben.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Etter at valgresultatet ble kjent, var HK raskt ute med en liste over krav de gjerne vil ha innfridd av den nye regjeringen. HK-leder Sture Arntzen mener fagbevegelsen skal ha sin del av æren for de rødgrønnes gjenvalg, og nå er det ifølge ham payback-time. Etter at Soria Moria II ble presentert i går, mener HK at Stoltenberg og hans mannskap signaliserer at de vil jobbe hardt for saker som er viktige for fagbevegelsen.

– Vi er svært fornøyd med at regjeringen har arbeid til alle som en av sine fire hovedsaker i den politiske plattformen, sier informasjonsleder Kjetil Neskvern til HK-Nytt.

HK-saker

Handel og Kontor er spesielt glade for å ha regjeringen med seg i to sentrale HK-saker som retten til heltid og kampen mot midlertidig ansettelser.

I Soria Moria II står det at regjeringen vil styrke innsatsen mot ufrivillig deltid og for retten til heltid, og vurdere nye lovendringer for å få til dette. De vil også arbeide videre for å sikre at fast ansettelse er hovedregelen og at midlertidige ansettelser skal begrenses. Dette er musikk i ørene til HK og resten av fagbevegelsen.

–De viser at det er stor forskjell på rødgrønn politikk og høyrepolitikk, sier Neskvern.

Har lyttet til LO

Han er veldig fornøyd etter å ha lest igjennom den nye regjeringserklæringen med HK-briller. Særlig kapitlet om arbeidslivet tyder på at den nye regjeringen virkelig har lyttet til fagbevegelsens krav, mener Neskvern.

Han nevner saker som økt fagforeningsfradrag, videreføring av ungdomsgaranti for alle under 25 år, opprettholding av arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen, etablering av flere arbeidsplasser og at regjeringen vil jobbe for økt organisasjonsgrad og mer medbestemmelse i arbeidslivet.

Likelønn

Det ble imidlertid ingen likelønnspott hamret ned i regjeringserklæringen. Arbeiderpartiet har hele tiden vært skeptiske til forslaget fra Likelønnskommisjonen om å sette av en pott for å heve kvinnelønningene i offentlig sektor. SV og Senterpartiet har vært for, men måtte i forhandlingene gå med på at jobben med å jevne ut lønnsforskjeller mellom kvinner og menn skal overlates til partene i arbeidslivet.

Ifølge en pressemelding fra HK er forbundet for så vidt tilfreds med det. ”Regjeringen vil arbeide for et bredt kvinneperspektiv i likelønnspørsmålet, og ikke ensidig fokus på utvalgte grupper”, står det i pressemeldingen.

Annonse

Flere saker

Annonse