JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterne føler seg lurt

I fjor streiket de for lønnsløft. Nå føler de seg snytt. - De har seg selv å takke, mener NHO Service.

ane.borrud@lomedia.no

To kroner ble resultatet av forhandlingene. Dette lå allerede i protokollen fra forhandlingene i fjor. Da ble partene enige om at resultatet av de ekstraordinære forhandlingene minst skulle resultere i to kroner i 2011, tre kroner og femti øre i 2012 og fem kroner i 2013.

– Jeg kan ikke kalle dette forhandlinger. Arbeidsgiverne møtte opp med intensjoner om ikke å gi noe som helst, sier Janita Blomvik, tillitsvalgt i Securitas og medlem av tariffrådet for vekterne.

– De har seg selv å takke, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.

Likt til alle eller skjevfordeling?

I følge Furulund var kravet fra NHO Service at noen grupper skulle få mer enn to kroner – uten at dette skulle gå ut over de to kronene til resten.

– Vi fortviler over at NAF hele tiden vil ha likt tillegg til alle. En del vekterjobber er av enkel karakter, mens andre er av vanskelig karakter. Det må gjøres noe med karrieremulighetene i vekteryrket. Derfor er det vårt mål at noen funksjoner skal lønnes bedre, sier han. Når NAF hele tiden tenker alle for alle, da har vi et problem, slår han fast.

Janita Blomkvist sier vekterne gjerne vil se på en skjevfordeling – på sikt. Men først må grunnlønna heves.

– Hele poenget med streiken i fjor var å heve grunnlønna. Mottoet vårt var: Ei lønn å leve av. Vi avsluttet ikke streiken fordi vi ville gå inn for en skjevfordeling. Vi avsluttet streiken fordi resultatet ga en mulighet for lønnsvekst for alle vektere, sier hun.

Formidabel lønnsvekst?

Målet for vekterne er å heve lønna til 95 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Etter en uke med streik i fjor, skrev begge parter under på en protokoll hvor det står:

«Partene er enige om at lønnsutviklingen i bransjen skal bedres. Dette er et ledd i arbeidet med å heve bransjens status og gjøre den i bedre stand til å konkurrere om arbeidskraft. Målet er å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn»

Nå føler Blomkvist og resten av tariffrådet seg lurt. To kroner i tillegg ville de fått uansett.

– Bakgrunnen for at vi valgte å avslutte streiken var hovedsakelig at vi så at vi hadde oppnådd et resultat som ga oss muligheter til en god lønnsutvikling over tid, skriver tariffrådet for vakt i en uttalelse.

Furulund synes ikke vekterne skal klage på lønnsutviklingen.

– Vi mener at vekterne har fått en ganske formidabel lønnsøkning de siste årene.

Blomkvist takker ikke arbeidsgiverne for fjorårets lønnsøkning på 7 kroner og 19 øre.

– Vi fikk en krone ekstra av arbeidsgiverne. Resten hadde vi fått uansett. Vi fikk nesten fem kroner i lavlønnsgaranti, fordi vi hang så langt etter. Så fikk vi en krone i generelt tillegg, 50 øre likelønnstillegg – og en krone ekstra fra arbeidsgiverne, sier hun.

Rasler med streikesablene

Om et år er det nye ekstraordinære lønnsforhandlinger i januar. Senere på våren er det ordinære lønnsforhandlinger.

– Vi viste gjennom streiken i fjor at vi vektere er sterke samme og godt organiserte og kan gjennomføre en konflikt på en god måte. Hvis de blir nødvendig er vi klare for en runde til hvis våre krav ikke blir innfridd på annen måte, skriver tariffrådet for vakt.

Annonse

Flere saker

Annonse