JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ILO-tiltak mot krisa

Den økonomiske krisa fører til økende arbeidsledighet og press på arbeidstakerrettigheter.

stig.christensen@lomedia.no

- ILOs agenda for anstendig arbeid er viktig for å unngå dette, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes på LO i Bergens ILO-konferanse søndag.

Hun viste til ILOs konferanse tidligere i år og tiltakene for å demme opp for konsekvensene av finanskrisa. ILO legger vekt på å opprettholde og øke sysselsettingen. De vil at det skal etableres støtteordninger for de som rammes hardest av krisa. Sosial dialog i form av trepartssamarbeid og kollektive forhandlinger står sentralt.

Likestilling

Det er 25 år siden likestilling var på dagsordenen på en ILO-konferanse før det ble satt på årets agenda. Arbeidsgiverne fikk gjennomslag for at at Exporting Processing Zones, de såkalte frihandelssonene, har vært en suksess i enkelte økonomier, og at de kan ha skapt jobbmuligheter for kvinner, som ellers ikke alltid fins i de nasjonale økonomiene.

- Dette utløste stor frustrasjon i og sinne i arbeidstakergruppen, sa Trine-Lise Sundnes som sitter i ILOs styre. Fagorganisasjonene fremmet derfor et forslag om at ILO skal fokusere på anstendig arbeid for kvinner og spesielt på kvinners rett til å organisere seg innenfor disse sonene. ”ILO skal samarbeide med regjeringer og arbeidslivets parter for å sikre gjennomføringen”, heter det i vedtaket fra årets konferanse.

Arbeidsgiverne gikk imot kvotering. Resultatet her ble at kvotering og konkrete målsettinger ble satt i parentes som eksempler på hvordan ting kan gjøres.

Følges ikke opp LO-sekretæren pekte på at svært mange land har ratifisert ILOs kjernekonvensjoner og andre konvensjoner, men at det ikke er nok:

- De skal jo implementeres i nasjonale lovverk, og det viktigste av alt, de skal etterleves. Sundnes nevnte land som Colombia, Guatemala, Peru, Venezuela og Hviterussland som eksempler på land som hadde ratifisert mange konvensjoner, men som ikke fulgte opp i praksis. Siste år har ILO påpekt mangler i oppfølgingen, og i sju av ti tilfeller gjaldt det land i Latin-Amerika. Hun påpekte at mange land der har fått sosialistiske regjeringer, likevel er det svært mange som ikke følger opp konvensjonene i praksis.

Spesielt Colombia er ille

.

- Drap på fagorganiserte etterforskes ikke, sa hun.

Koordinering

Manglende koordinering i mange land mellom de ulike departementer var et stort problem, ifølge Sundnes. Det gjelder å få arbeidstakerrettigheter inn i handelsavtaler, men saker som har med Verdens Handelsorganisasjon ( WTO) å gjøre, håndteres gjerne av næringsdepartementene. Kontakten mellom departementer er ofte dårlig og resultatene uteblir.

Annonse
Annonse