JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattigdommen en skam

– Det er en skam at det fins fattigdom i Norge, fastslo LOs nestleder Gerd Kristiansen under AKANs høstkonferanse. – Derfor må vi forebygge, også innen rusmiddelområdet.

Gerd Kristian talte over temaet ”rus og et strammere arbeidsmarked” for AKANs høstkonferanse, som samlet flere hundre tillitsvalgte og leder fra hele landet.

– Det er bra at mye folk er samlet. Det forteller at rusforebyggende arbeid står på dagsordenen på mange arbeidsplasser. Dermed videreføres tradisjonen fra 30-åra da Martin Tranmæl etablerte en rekke avholdslag i bevissthet om at arbeidsplassen måtte inkluderes for å løse sosiale problemer.

Kan bekjempes

– Fattigdommen må bekjempes dels gjennom forebyggende arbeid også innenfor rus, sa Gerd Kristiansen, som viste spesielt til regjeringens kvalifiseringsprogram, der deltakerne skifter mellom behandling og arbeid. Når det gjelder fattigdommen, må den bekjempes ved arbeid, også tilpasset rusavhengige, gode velferdstjenester, skolering og tilrettelegging av utdanning og et kommunalt sikkerhetsnett, som inkluderer ettervern, arbeid, sosial kontakt og medisinsk hjelp.

Om revisjon av IA-avtalen sa Gerd Kristiansen at LO vil vektlegge i enda sterkere grad forebygging og inkludering.

– Fokus vi bli å hindre utstøting fra arbeidslivet.

Krisa ikke over

–Finanskrisa er ikke over. Riktignok har regjeringen satt inn sterke virkemidler for å holde ledigheten nede, men faren er ikke over. I deler av industrien er ordrebøkene nesten tomme. Derfor frykter mange tap av arbeid. Spesielt hardt rammet er ungdommen. Den har en ledighet på over 10 prosent.

Tap av arbeid kan innebære personlig krise for mange. De oppdager at arbeidsplassen er noe mer enn et sted der man hever lønn. Mange har sin identitet knyttet til arbeid, det er der de har kolleger og gode venner. Men når jobben forsvinner og du selv føler at ingen har bruk for deg, mister du selvtilliten. Da er det lett å ty til rus.

Opptrappingsplan

Rusavhengighet kan forebygges og behandles, og den som rammes, kan komme tilbake til samfunnet, men for mange fattige med rusproblemer vil de økonomiske og sosiale problemene forsterkes på en tydeligere måte enn i andre sosiale lag.

Gerd Kristiansen etterlyste en forpliktende og langsiktig opptrappingsplan slik tilfellet var med tiltak innenfor psykisk helse.

–Opptrappingsplanen for rusfeltet 2006-2009 går ut neste år. I Soria Moria II slås det fast at man skal gjennomgå erfaringene og følge opp enigheten i Stortinget om å styrke innsatsen ytterligere.

Annonse
Annonse