JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kvotere kvinner

Blir sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt statsminister i Danmark etter valget, får næringslivet fire år på seg til å skaffe 40 % kvinner i styrene.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det går fram av et likestillingspolitisk utspill fra sosialdemokratene og Sosialistisk Folkeparti. De to partiene har tatt mål av seg til å gjøre slutt på ti år med borgerlig styre i Danmark ved valget senere i år. Vinner der, er et lovforslag om 40 % kvinner i styrene for børsnoterte selskapet noe av det første de vil legge fram for det nye Folketinget lover de to partiene.

Norge tidlig ute

I Norge ble en tilsvarende lovregel vedtatt, etter initiativ fra daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), i 2003. Også her til lands fikk selskapene fire år på seg for å skaffe 40 % kvinner i styrene. De som ikke greide det ble truet med tvangsoppløsning.

Så langt vil ikke de danske venstrepartiene gå

–Det blir ingen tvangsoppløsning av selskaper, som i Norge. Det er alt for drastisk, men selskapene vil bli rammet på pungen, sier SFs talskvinne Pernille Vigsø Bagge til Ugebrevet A4.

Arbeidsgiverne avvisende

Både arbeidsgiverorganisasjon Dansk Industri og det konservative partiet, som inngår i den sittende regjeringskoalisjonen, sier blankt nei til kvotering.

Likestillingsforsker Anette Brochorst ved Aalborg Universitet er derimot positiv:

– Blant EU-landene er det bare Malta og Kypros som har færre kvinner i ledelsen enn Danmark. Vi halter håpløst etter. Hvis vi vil opp på siden av de andre EU-landene, er kvotering en effektiv måte å ta dem igjen på. I Norge har det virket, og norske virksomheter gjør til alt overmål bruk av mange dyktige danske kvinner i sine bedriftsstyrer, så de danske talentene finnes, sier hun.

I tillegg til Norge har også Frankrike og Spania vedtatt lovregler for å tvinge selskapene til å hente flere kvinner inn i styrerommene.

Annonse
Annonse