JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenig om overtid på nyttårsaften

Ordinær arbeidstid i butikkene slutter klokka kvart over ett på nyttårsaften. Etter det slår overtidsreglene inn, mener HK. Men det er arbeidsgiverne uenig i.

lene.svenning@lo-media.no

Sist nyttårsaften skulle butikkmedarbeider og HK-tillitsvalgt Elisabeth Sundnes reise på besøk til familien på vestlandet. Hun planla å gå fra jobben på Cubus på kjøpesenteret City Syd utenfor Trondheim etter at ordinær arbeidstid var over klokka 13.15. Ifølge Landsoverenskomsten HK-HSH gjelder det samme på julaften og pinseaften.

Men den gang ei. Arbeidsgiveren mente at Sundset måtte jobbe til butikken stengte klokka fire, men at de selvfølgelig skulle betale henne overtidsgodtgjørelse fra kvart over ett. Etter mye fram og tilbake tok Elisabeth en feriedag, og la av gårde i nyttårsselskap.

Til Arbeidsretten?

Men historien ender ikke her. I oktober møttes HK og arbeidsgiverforeningen HSH for å diskutere saken, uten å bli enige. Nå går saken videre til nye forhandlinger mellom LO og HSH. Handel og Kontor regner med at saken kan komme til å bli reist for Arbeidsretten.

HK mener at bestemmelsen i overenskomsten betyr at timene etter klokka kvart over ett ikke bare skal betales som overtid, men at reglene for overtid også skal gjelde.

– Vi ser på dette som en arbeidstidsbestemmelse, mens HSH mener det er en betalingsbestemmelse. Vi aksepterer ikke arbeidsgivernes tolkning av bestemmelsen, sier faglig sekretær Erling Hagen til HK-Nytt.

Regler for overtid

Arbeidsmiljøloven setter noen grenser for overtidsarbeid. Hagen peker på to av bestemmelsene: At overtidsarbeid ikke skal foregå uten at det «foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det», og at arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra overtidsarbeid når «arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre».

Hagen mener også at Elisabeth Sundsnes hadde vektige sosiale grunner til å bli fritatt fra overtidsarbeidet, siden hun skulle i familieselskap. Det gir også grunnlag for fritak fra overtidsarbeid, ifølge loven.

Vil ha svar

Elisabeth Sundset ser fram til å få en avklaring i dette spørsmålet. Hun vil gjerne unngå en reprise av fjorårets diskusjon i framtida.

– Vi smører oss med tålmodighet. Det er uholdbart at HK og HSH har ulik oppfatning av en bestemmelse i tariffavtalen. Nå håper jeg vi kan få et svar det går an å forholde oss til, sier hun.

Annonse
Annonse