JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet oppe i 10 prosent

Regjeringen må ut med nye 3,2 milliarder kroner fordi sykefraværet har økt kraftig det siste halvåret.

IA-avtalen er like langt fra målet som da den ble inngått for åtte år siden.

Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om at avtalen om inkluderende arbeidsliv – IA-avtalen – ikke er i nærheten av å oppnå målene om en reduksjon på 20 prosent i sykefraværet. Det ligger fortsatt på samme nivå som da avtalen ble inngått i 2001.

Regjeringen må bevilge 3,2 milliarder kroner mer enn det som ligger i revidert statsbudsjett for å betale for en kraftig økning i fraværet de siste seks månedene. På forsommeren ble det ventede sykefraværet oppjustert til 7-8 prosent. Når året nå er i ferd med å avsluttes, må regjeringen konstatere at sykefraværet trolig kommer til å ende på rundt 10 prosent.

– Utviklingen er sterkt urovekkende, og 3,2 milliarder kroner er mye penger, sier arbeidsministrer Rigmor Aasrud (Ap) til NTB.

32 milliarder sykekroner

I 2009 har utgiftene knyttet til sykefravær økt med 4,6 milliarder kroner siden 2008. Totalt bruker regjeringen over 32 milliarder kroner på sykefravær i år. Det er 5 milliarder kroner, eller rundt 20 prosent, mer enn for fem år siden.

– Vi står langt fra målet vi har satt oss i IA-avtalen om redusert sykefravær, noe som har flere og sammensatte grunner. Den kraftige økningen de siste seks månedene må i stor grad tilskrives den økonomiske krisen vi har vært igjennom, sier Aasrud.

Hun hadde fredag ettermiddag et møte med partene i arbeidslivet for å drøfte utviklingen i sykefraværet og hva som kan gjøres med den. Rapporten fra arbeidsgruppen som har sett på IA-avtalen i forkant av forhandlingene om en fornyet avtale, anbefaler å videreføre delmålene om redusert sykefravær, økt pensjoneringsalder og flere med redusert arbeidsevne i jobb.

Ny ekspertgruppe

Alle parter erkjenner imidlertid nå at det må kraftigere lut til enn tidligere antatt for å få bukt med utviklingen. En fornyet IA-avtale skulle tre i kraft ved årsskiftet. Nå blir dagens avtale forlenget med to måneder for å gi tid til en ny ekspertgruppe som skal komme fram til «et bredere sett av virkemidler».

– Mesteparten av økningen har kommet i privat sektor, men det er store svingninger mellom bransjene. Verst ser det ut til å ha gått ut over bygg- og anlegg, hvor sykefraværet er oppe i rundt 18 prosent. I deler av industrien er fraværet nede i 4-5 prosent, sier statssekretær Jan-Erik Støstad. Han har ledet arbeidsgruppa.

Den konkluderer også med at det først og fremst er det legemeldte fraværet blant yngre arbeidstakere som øker. Et mål IA-avtalen faktisk har nådd, er økt pensjoneringsalder med seks måneder.

Skjermer rettigheter

Det skapte et voldsomt bråk da regjeringen i 2004 ville lempe en større del av regningen for sykefraværet over på arbeidsgiverne. Året etter demonstrerte daværende LO-leder Gerd-Liv Valla sin makt da den rødgrønne regjeringen ville stramme inn sykelønnsordningen.

Nå har partene allerede fått løfter om at arbeidsgivernes andel av kostnadene ikke skal øke og at arbeidstakerne rettigheter ikke skal røres.

Aasrud avviser at iveren etter å fornye avtalen skyldes LOs krav.

– Jeg kan ikke se noen bedre taktikk for å få ned sykefraværet enn IA-avtalen, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse