JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparebank1 skjærer ned

I Sparebank1 går nedbemanningsprosessen sin gang. 177 årsverk skal bort innen utgangen av neste år.

lene.svenning@lo-media.no

Bankkonsernet har et mål om å bedre lønnsomheten med 450 millioner kroner. Det gjøres ved å kutte i arbeidsstokken. Hele 177 årsverk skal bort, mot tidligere varslet 150. Prosessen skal være ferdig i løpet av neste år. Så langt har konsernet nedbemannet med 70 årsverk. En del av dem er vikarer og ekstrahjelper, mens 14 stillinger er satt ut til et annet selskap. Det opplyser HK-tillitsvalgte Knut Bekkevold.

Sluttpakker

Nedbemanningsprosessen i livsforsikringsselskapet startet i august. Mellom 80-90 ansatte ble såkalt fristilt, ifølge Bekkevold. 70 stillinger ble lyst ledig, og de fristilte ble bedt om å søke på dem. De som ikke har fått tilbud om en ny stilling, har fått anledning til å søke om sluttpakker. Så langt har tolv blitt innvilget. Sluttpakkene er utformet slik at de ansatte får en halv månedslønn for hvert år de har hvert ansatt, pluss en halv månedslønn for hvert år etter fylte 35. Det er satt en maksgrense på to årslønner. I tillegg får alle som tar sluttpakke tilbud om et jobbsøkerkurs.

– Sluttpakkene er ikke så verst. De som har vært her lenge får gode pakker. Det er en god mulighet for de som kan tenke seg å gjøre noe annet, sier Bekkevold.

Hele 101 stillinger skal bort i livsforsikringsselskapet.

Kompetanse først

Det er ikke bare ansiennitet som tas hensyn til under nedbemanningsprosessen. Kompetanse og egnethet teller minst like mye. HK-klubben har ikke protestert på en slik framgangsmåte.

– Dette er en måte hvor folk kan vise at de også er interessert i å jobbe med andre områder, men jeg kan forstå at noen opplever det som frustrerende. Fristilling er ikke det samme som å bli oppsagt. De som ikke får tilbud om ny jobb, kan søke sluttpakke, understreker han.

Forutsetningen for å få sluttpakke er imidlertid at vedkommende sier opp selv.

Snarlig avklaring

I skadeforsikringsselskapet skal antallet årsverk reduseres med 48. Her begynte nedbemanningsprosessen i september. 198 ble fristilt, med anledning til å søke på 168 stillinger. Senest 25. november får de ansatte vite hvem som har fått tilbud om jobb, og hvem som ikke har det. HK-klubben er representert i ansettelsesutvalget, og har så langt kommet med enkelte innsigelser som det har blitt tatt hensyn til.

– Jeg opplever at selskapet har prøvd å gjennomføre en rettferdig prosess, men det betyr ikke at alle ansatte opplever det på samme måte, sier Bekkevold.

Han konstaterer likevel at ingen av medlemmene har ønsket å gå til sak.

– Oppsigelser unngås i det lengste. De som er 57 år og eldre vil ikke bli oppsagt, sier han.

Legges ned

På skadeforsikringskontorene i Tønsberg og Tromsø er stemningen laber, forteller Bekkevold. Disse kontorene, med til sammen 35 ansatte, skal legges ned 30. juni neste år. De ansatte kan søke på jobber i konsernet i Oslo og Stavanger, men det er trolig lite aktuelt for de fleste. Disse får også tilbud om sluttpakker.

28 årsverk i Sparebank1 Gruppen og i Bank1 (selskapets bankavdeling i Oslo) skal også bort. Bank1 skilles også ut fra konsernet ved årsskiftet. Det skal imidlertid ikke få noen konsekvenser for de ansatte, opplyser Bekkevold. De beholder sine opparbeidede rettigheter.

– Det er ikke formelt på plass ennå, men vi forventer at de får den samme bedriftsavtalen og alle goder som i dag, sier han til HK-Nytt.

Annonse
Annonse