JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Begge parter har et ansvar

Norsk Arbeidsmandsforbund skjønner at vekterne er skuffa etter forrige ukes ekstraordinære forhandlinger. Men nestleder Helge Haukland er bekymret for at forhandlingsklimaet mellom partene i bransjen vil gjøre fremtidige forhandlinger vanskelige.

ane.borrud@lomedia.no

I forrige uke var det ekstraordinære forhandlinger for vakt. Forhandlingene var et resultat av tariffoppgjøret i fjor, og det var første gang slike forhandlinger ble gjennomført.

– Vi kom ikke så godt ut av forhandlingene. Vi hadde ikke enorme forventninger på forhånd, men vi forventet noe. 50 øre eller 1 krone. Vi forventet at arbeidsgiverne skulle vise vilje til å gi noe, sier Helge Haukeland, forhandlingsleder under de ekstraordinære forhandlingene, og nestleder i Arbeidsmandsforbundet.

Protokollen betyr noe

Trond Karlsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, understreker at protokollen som ble undertegnet i fjor er viktig.

– Det er vesensforskjell mellom det vi sa nei til og gikk til streik for, og det vi sa ja til etter streiken. Det var ikke så store forskjeller i kroner og øre, men i formuleringene, sier han.

Vekterne sa nei til et forslag om at de skulle få 1 kroner og 50 øre i 2011, 3 kroner i 2012 og 5 kroner i 2013. Men ja til 2 kroner i 2011, 3 kroner og 50 øre i 2012 og 5 kroner i 2013.

– I forslaget vi sa nei til lå det ikke noe inne om at det skulle forhandles om disse beløpene. Det vi sa ja til var at disse beløpene var det vi minst skulle få. Og at det skulle forhandles om, sier han.

Karlsen viser også til protokollteksten:

«Partene er enige om at lønnsutviklingen i bransjen skal bedres» og «Målet er å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn».

– De linjene var svært viktig for oss å få med, og de er nødt til å bety noe i de forhandlingene vi skal ha fremover, sier Karlsen.

Både Karlsen og Haukeland sier at de skjønner at vekterne er skuffa etter at de ikke fikk mer enn det de minst skulle ha i år; 2 kroner.

Dårlig forhandlingsklima

Etter streiken i fjor og de ekstraordinære forhandlingene i år, er Helge Haukeland bekymret for forhandlingsklimaet mellom partene i vaktbransjen.

– Det er dårlig dialog mellom partene. Mistilliten sitter svært dypt – på begge sider. De steile frontene vi opplever nå gir ikke et godt forhandlingsklima. Som jeg ser det så må begge parter endre seg for å komme i en bedre dialog. Vi som er partene i arbeidslivet har et ansvar sammen, understreker Haukeland.

Han viser til dialogprosjektet «Konsensus» som er i gang i vaktbransjen, som et steg på veien.

Januar 2012 blir viktig

Neste år er det nye ekstraordinære forhandlinger i januar, og deretter ordinære forhandlinger på vårparten. Haukeland er urolig for de kommende forhandlingene.

– Klimaet mellom partene nå gjør det videre løpet vanskeligere, sier han.

Og partene har ikke mer enn to år på seg til å leve opp til protokollen fra i fjor.

– I det treårsperspektivet som protokollen fra i fjor la opp til, er snart ett år gått. Dermed er det to år igjen for partene til å få til det protokollen legger opp til, understreker Haukland.

Nestlederen påpeker hvor viktig de neste ekstraordinære forhandlingene blir

– Januar 2012 blir veldig viktig. Da må arbeidsgiverne begynne å synliggjøre at de mener noe mer med protokollen fra i fjor, enn det de viste i år, avslutter han.

Annonse

Flere saker

Annonse