JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sliten minister starter med juleferie

Noe av det første en sliten Hanne Bjurstrøm gjør som arbeidsminister er å ta juleferie. Men rett over nyttår venter hverdagen og nye tøffe tak.

Arbeids- og inkluderingsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ba nærmest om unnskyldning for at hun kunne virke litt trøtt og sliten da hun møtte pressen og sine nye medarbeidere mandag ettermiddag. Hun kom rett fra maratonforhandlingene om ny klimaavtale og medga at hun så fram til juleferie.

– Jeg kommer så å si rett fra København med store utfordringer og lange dager. Jeg bare sier det med en gang hvis jeg ser litt sliten ut, sa Bjurstrøm da hun innledet sin første pressekonferanse som statsråd.

Formidable utfordringer

Selv trakk Bjurstrøm fram nettopp Nav-reformen og forhandlingene om ny avtale om inkluderende arbeidsliv som de første virkelig store utfordringene som venter henne. Allerede 15. januar stiller hun på høring i Stortinget, hvor den vanskelige reformen skal opp i sin fulle bredde. Seks dager senere møter hun partene i arbeidslivet til samtaler om hvordan en ny IA-avtale kan bidra til å få sykefraværet ned.

– Jeg er klar over at jeg står overfor formidable utfordringer i dette departementet, medga hun.

Bjurstrøm tar over etter Rigmor Aasrud som har styrt departementet siden valget. Noe av det første hun tok tak i var et sterkt stigende sykefravær, og utsatte den nye IA-avtalen med to måneder. Nå er det opp til Bjurstrøm å sluttføre arbeidet.

Ny IA-avtale

En ny avtale om inkluderende arbeidsliv skal være klar 1. mars. Innen den tid skal Bjurstrøm ivareta statens interesser i forhandlingene med partene i arbeidslivet. Selv om det er gitt vidtrekkende garantier om at arbeidstakerne skal beholde sine rettigheter, og at arbeidsgiverne ikke skal få økts utgifter, mener Bjurstrøm det er handlingsrom for regjeringen i forhandlingene.

– Vi har en ekspertgruppe som skal komme med ulike løsninger og modeller, og jeg har tro på at det finnes handlingsrom innenfor disse rammene. Men det blir feil av meg nå å si noe om hvor vi bør lande, sa hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har på sin side kommet med flere utspill som har vært kontroversielle i begge leirer.

– Det er kommet mange utspill, og jeg mener det er det er nyttig med debatt om ulike løsninger, sa Bjurstrøm.

Trenger tid

Statsråden ba om forståelse for at hun var ny i jobben og derfor trengte tid til å sette seg inn i problemstillingene som ble trukket fram av journalistene. Når det gjaldt Nav-reformen framhevet hun imidlertid at «reformen fortsatt er i reformprosessen».

– Det organisatoriske er på plass, men det er mange andre sider av reformen som trer i kraft i løpet av 2010, sa hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse