JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kø for langturnus

Stadig flere arbeidsgivere vil ha ansatte til å jobbe lange vakter. Bunkene med dispensasjonssøknader er tredoblet på tre måneder.
TUNGE ARBEIDSDAGER: Tidspress, tunge løft og syke pasienter er hverdagen for ansatte på norske sykehjem. Lite egnet for langturnus, mener Fagforbundet. lllustrasjonsfoto.

TUNGE ARBEIDSDAGER: Tidspress, tunge løft og syke pasienter er hverdagen for ansatte på norske sykehjem. Lite egnet for langturnus, mener Fagforbundet. lllustrasjonsfoto.

Svein Erik Dahl, Scanpix

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

40 søknader om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven lå på bordet på forrige møte i Fagforbundets tvistemøte. Det var mer enn en tredobling på tre måneder. I november hadde de 13 tilsvarende søknader til behandling.

Men det er ikke bare antallet som har økt, søknadene kommer også fra andre områder enn tidligere. Stadig flere søknader kommer fra tunge pleie- og omsorgstjenester, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

På helsa løs

Dispensasjoner som var ment brukt for særskilte tilfeller, har nå seilt opp som en løsning for å få turnusen til å gå opp, mener Nord.

– Dette er jobber med tunge løft, ofte syke og demente pasienter og der de ansatte jobber under konstant tidspress. Her er det få muligheter til å sette seg ned for å hente seg inn litt i løpet av en vakt, og de ansatte skal hele tida gjøre komplekse faglige vurderinger.

Risiko for pasientene

Fagforbundets leder er bekymret for ansatte som skal jobbe under slike forhold, men også for pasientene:

– De ansattes vurderingsevne settes på prøve, og dette innebærer også økt risiko for pasientene, sier Nord.

Økt risiko ved langvakter er godt dokumentert, sist i en undersøkelse fra STAMI som ble publisert for kort tid siden.

– Risikoen for å gjøre feil dobles etter tolv timers arbeidsdag ifølge denne undersøkelsen, sier Nord, og stiller selv spørsmålet: Er det slik vi vil ha det?

Ikke ny praksis

Nord benekter at Fagforbundet har lagt seg på en ny praksis når det gjelder dispensasjonssøknader, slik blant andre statsminister Erna Solberg har påpekt, og som også var tema i Stortingets spørretime.

– Tidligere har vi i stor grad sagt ja til dispensasjonssøknader når disse har vært faglig begrunnet. I hovedsak er dette i virkesomheter med helt spesielle behov, for eksempel i boliger for psykisk utviklingshemmede, for barn som trenger ekstra tett oppfølging, og i barnevernet.

– Vi har også innvilget flere prøveprosjekter innen pleie og omsorg, men disse prosjektene har blitt avsluttet fordi de ansatte ikke har vært fornøyde og arbeidsgiverne ikke har nådd sine mål, sier Mette Nord.

– Når vi nå sier nei til flere dispensasjonssøknader er det fordi vi får flere søknader, og svært mange av den gjelder på andre områder enn tidligere.

Mange dispensasjoner

En Fafo-undersøkelse fra desember2013 viser også at dispensasjonssøknader ofte blir innvilget.

Ifølge rapporten Arbeidstid og fleksibilitet får arbeidsgivere som oftest innvilget søknader om utvidede turnuser.

Få virksomheter gir inntrykk av at det er vanskelig å komme til enighet, sa Fafo-forsker Åsmund Arup Seip til Fagbladet under framleggelse av rapporten.

Normalarbeidsdagen truet?

Å beholde normalarbeidsdagen blir en viktig kamp framover, mener Mette Nord:

– Normalarbeidsdagen ble innført i 1919 for å beskytte arbeidstakerne. Samtidig var det også en fordel for industrien fordi de da ikke risikerte at slitne arbeidstakere ødela dyre maskiner. Nå er det ikke bare maskiner, men også mennesker som kan rammes når ansatte presses til å jobbe lange dager gå ut over mennesker.

Også i privat sektor er normalarbeidsdagen under press. Direktør Stein Lier-Hansen Norsk Industri har varslet at arbeidstid vil bli et tema i lønnsforhandlingene for norske industriarbeidere som begynner 10.mars. Norsk Industri vil utvide normalarbeidsdagen med fire timer - til kl 21.00.

Når vi nå sier nei til flere dispensasjonssøknader er det fordi vi får flere søknader, og svært mange av den gjelder på andre områder enn tidligere.

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Annonse
Annonse