JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratulerer

Seieren for de ansatte hos Bekken & Strøm har større betydning enn de selv aner.

torgny.hasaas@lomedia.no

I den siste tida har jeg gått med en vond følelse i magen. Jeg har vært urolig for utfallet av streiken hos Bekken & Strøm på Gjøvik. Det er sju måneder siden nederlaget på Jevnaker der de ansatte på Åsmund Pettersen & Sønn ga opp kampen mot en steil arbeidsgiver. Uten å ha vunnet fram med kravet om tariffavtale måtte de avslutte streiken.

Jeg var selv på Jevnaker da LO-leder Roar Flaathen kom og sa «Vi vinner alltid». Og det var det vi alle trodde, det var ikke mulig å tape slike kamper. Og like fullt så ble det tap.

Tariffavtaler er bærebjelken i det norske arbeidslivet. Hvis det ikke lenger er en selvfølge at en får tariffavtale, når mange ansatte krever det, så er hele systemet for lønnsdanning i fare. En kan derfor si at hele den norske modellen var i spill. Fagbevegelsen kunne ikke tåle et nytt tap i en slik konflikt.

Det har sikkert ledelsen i LO, Handel og Kontor og Fellesforbundet også vært bevisst. Noe av kritikken etter nederlaget på Jevnaker, var at de streikende ble overlatt til seg selv. De følte det i det minste slik.

Uten å ha inngående kjennskap til kontakten mellom de streikende og de sentrale ledelsene, så virker det som om forbundene har jobbet svært tett med de streikende på Gjøvik.

Utfallet av streiken på Jevnaker var tragisk. Desto viktigere var det at det gikk bra på Gjøvik. Når de ansatte nå går tilbake til arbeidet kan de ikke bare innkassere de godene som følge med en tariffavtale. De kan innkassere en seier som er viktig for hele fagbevegelsen og arbeiderklassen i Norge.

Og for ikke å underslå betydningen av seieren. Retten til å fagorganisere seg og opprette tariffavtaler er under press internasjonalt. Det er nok å se til Sverige og de problemene de har fått som følge av de fem dommene i EU-domstolen.

Internasjonalt troner Norge høyt opp på lista over land med et velorganisert arbeidsliv. Mange lands fagbevegelser titter misunnelige på oss. Dersom vårt system hadde vært trua så hadde det vært alvorlig også internasjonalt. Hvis det ikke er mulig å opprette tariffavtaler i Norge, hvor er det da mulig å opprette det.

Så derfor er seieren for de ansatte på Bekken & Strøm viktig, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Så det er god grunn til å rope ut, gratulerer, til alle som bidro til seieren.

Annonse

Flere saker

Annonse