JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ord, men ikke handling

– Det er ufattelig at Norge kunne signere en avtale med Colombia uten faglige rettigheter, mener Fellesforbundets Atle Høie.

stig.christensen@lomedia.no

Høie er internasjonal sekretær i Fellesforbundet, og det var på en konferanse i regi av Norsk Folkehjelp tirsdag han kom med krass kritikk av regjeringa for manglende oppfølging av fine ord om faglige rettigheter i internasjonale avtaler.

LO har tidligere sterkt kritisert at frihandelsavtalen mellom Colombia og EFTA, der Norge er part, mangler klausuler om faglige rettigheter. Og det nettopp i Colombia, det landet der faglige tillitsvalgte er verst utsatt for drap og trusler.

Dag Westrin fra NTL fulgte opp Høies utspill:

– Hvis regjeringen er så gal at den presser igjennom en slik avtale, vil den sette utviklinga langt tilbake.

Ifølge næringsminister Trond Giske arbeider Norge nå med ratifisering av avtalen som ble underskrevet i 2008.

Grunnleggende

– Organisasjonsretten er fundamental, den er grunnlaget for demokrati og rettferdig fordeling. Organisasjonsretten må løftes helt til topps på den internasjonale agendaen. Her gjenstår det mye i praksis, sa Atle Høie. Han viste til at Norge har gått inn for sosiale klausuler i WTO-avtaler (Verdens handelsorganisasjon) og i andre internasjonale fora.

Også i klimaavtaler

Også på klimakonferansen i Mexico savnet han at Norge tok opp disse aspektene. Han viste også til miljøvernminister Erik Solheim og et prosjekt i Indonesia med bevaring av regnskog, der «faglige rettigheter var helt utenfor programmet».

Offisielt heter det at norske konsern skal akseptere menneskerettighetene uansett hvor i verden de opererer, og faglige rettigheter er en del av menneskerettighetene. Men ifølge Høie er det langt mellom ord og handling.

– Telenor vil ikke ha noen internasjonal rammeavtale, noe som er helt i strid med norsk politikk, sa Atle Høie på konferansen.

Atle Høie fikk støtte av sin forbundsleder, Arve Bakke i et oppsummerende innlegg.

– Faglige rettigheter må også utøves i den praktiske politikken i WTO, IMF og i en ny global klimaavtale. Vi har mange eksempler på at myndighetene taler, men ikke handler i samsvar med dette, sa Bakke.

Annonse
Annonse