JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Optimisme i industrien

Fem prosent flere ansatte og sju prosent vekst i produksjonen, spår Norsk Industri.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det var uvanlig optimistiske toner som preget konjunkturrapporten Norsk Industri la fram i formiddag. Etter at 20 000 industriarbeidsplasser ble borte i løpet av årene med finanskrise tror næringen nå på ny framgang.

Ifølge Norsk Industri er det særlig petroleumsinvesteringene på norsk sokkel som er drivkraften i den nye veksten. Det gir seg også utslag i at det er bedriftene innen leverandørindustrien som er de aller med optimistiske.

LAST NED: Norsk Industris konjunkturrapport (pdf)

Svingende sysselsetting

Sysselsettingen i industrien har svingt ganske kraftig de siste ti årene. Ved århundreskiftet hadde næringen vel 300 000 ansatte. Så falt sysselsettingen til under 270 000 i løpet av kriseårene i begynnelsen av dette tiåret. I den følgende høykonjunkturen økte sysselsettingen igjen, til omkring 295 000 i 2008. Så kom finanskrisa, og 20 000 industriarbeidsplasser forsvant i løpet av to år.

Tross dagens optimisme er Norsk Industri fortsatt bekymret over lave investeringer i landindustrien. Det må være en politisk målsetting å bidra til økt vekst i industriens investeringer, skriver organisasjonen i sin konjunkturrapport.

Frykter ikke lønnspress

Norsk Industri er ikke bekymret for at den nye oppgangen skal føre til det samme lønnspresset som i tidligere høykonjunkturer. «De største bedriftene innen offshore leverandørindustri nå har langt mer fleksibilitet innenlands og flere etableringer i lavkostland. I disse landene er det greit å rekruttere både gode ingeniører og fagarbeidere, til konkurransedyktige priser. Den sterke priskonkurransen fra asiatiske verft bidrar også til kostnadsfokuset», skriver organisasjonen.

Annonse

Flere saker

Annonse