JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nytt sidespor i sykedebatten

Sykefravær går i arv, skriver VG. – Nytt sidespor i debatten, mener LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

christina.halvorsen@anb.no

– Det er mange årsaker til sykefravær og til at sykdom forsterkes. Jeg blir så oppgitt over disse debattene. Først var det snakk om moral. Nå er det normer. Men det vi må jobbe med nå er jo hvordan vi kan gjøre IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv) blir så operativ at lederne på sine arbeidsplasser tilrettelegger for sine ansatte slik at folk kan stå i jobben, sier Trine Lise Sundnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Normer fra foreldre

En rapport fra Stami (Statens arbeidsmiljøinstitutt) viser at foreldre er med på å påvirke barnas sykefravær og deltakelse i arbeidslivet, skriver VG.

Resultatene viser at foreldre og deres utdanningsnivå har stor påvirkning på om du blir sykmeldt eller ikke – ikke minst innen gruppen muskel- og skjelettplager.

Forskningssjef Petter Kristensen ved Stami uttaler at en «rimelig tolkning er at dette blant annet handler om normer man får med seg fra foreldrene og som man tar med ut i arbeidslivet.»

Ikke bygge opp under sykdom

Trine Lise Sundnes mener fokuset på arv og normer er et nytt sidespor.

– Jeg bestrider ikke innholdet i rapporten, det kan sikkert være riktig. Men det vi nå må ha fokus på er at det skapes arbeidsplasser som er inkluderende og som gjør at det er godt å være der. Arbeidsplasser som ikke bygger oppunder en forsterkning av folks sykdommer, understreker Sundnes.

Hun påpeker at bedrifter med gode IA-avtaler også har gode resultater.

– Hos mange av disse har sykefraværet falt med over 20 prosent, påpeker Sundnes. (ANB)

Annonse
Annonse