JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pessimistisk Pedersen

Det er ikke rosenrøde skyer leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, tegnet på det politiske værkartet over Europa: Det er mørke skyer i horisonten

torgny.hasaas@lomedia.no

Leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, skulle snakke om veier ut av krisa, da han innledet på Trondheimskonferansen. Men da han var ferdig var det ikke alle i salen som var overbevist om at det faktisk eksisterer noen vei ut.

Han tegnet et ganske dramatisk bilde over situasjonen i Europa om hvordan makta var forskjøvet til finanskapitalen, mens det er arbeiderklassen som må bære byrdene.

Han brukte bankene som eksempel som har fått hundre vis av milliarder kroner i krisestøtte, men som etter å ha blitt reddet hakker løs og driver aktiv spekulasjon spesielt mot de såkalte PIGS-landene: Portugal, Irland, Hellas og Spania.

Pedersen pekte også på hvordan kapitalistene har erobret nye markeder gjennom en stor privatisering av det som har vært offentlig virksomhet.

Og hvordan EUs moderniseringsprosjekt fra 2000 har havarert og endt opp som en fiasko.

– Er du så pessimistisk som du hørtes ut som?

– Nei, kanskje ikke. Jeg er rimelig optimist når det gjelder Norge. Men forutsetninga er at vi holder Høyre og Fremskrittspartiet ute av regjeringa. Hvis de kommer i regjering kommer de til å rasere det meste, ikke minst Arbeidsmiljøloven og kampen mot sosial dumping.

Med det forholdsvis pessimistiske bakteppet skal konferansens 550 deltakere bruke lørdagen og søndagen til å gi svar på spørsmålet:

«Hva må gjøres?»

I tillegg til alvorlige politiske spørsmål kommer konferansen til å fylle sosiale behov og mulighet for å knytte nye sosiale kontakter.

Annonse
Annonse