JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transport-Johnsen krever lovendring

torgny.hasaas@lomedia.no

– Fagforeninger må kunne gå til søksmål, sier nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen.

– I dag er det bare den enkelte arbeidstaker som har denne retten hvis det blir avslør midlertidig ansettelse eller innleie som er ulovlig.

– Nå må vi få endret arbeidsmiljøloven slik at det blir kollektiv søksmålsrett, slik at fagforeningene kan gå til anmeldelse, sier Johnsen til LO-Aktuelt etter at han har holdt sin innledning på Trondheimskonferansen.

Sammen med faglig leder i Nei til EU, Boye Ullmann og nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Helge Haukland drøftet de ulike sider ved spørsmål knyttet til midlertidige ansettelser og arbeidsleie.

Johnsen påpekte at vi har hatt en formidabel vekst i slike ansettelsesforhold. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at over 30 prosent av de sysselsatte mellom 16 og 25 år er midlertidig ansatte. Han anslår at tallet for kvinner er opp mot 50 prosent.

– Vi har så lett for å glemme det som er hovedregelen i loven, at ansettelser skal som hovedregel være faste. Med mindre «arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten», sier han og siterer lovteksten.

– Men det viktigste arbeidet på dette området nå er å kjempe mot vikarbyrådirektivet og presse regjeringa til å legge ned veto mot det, sier Johnsen

Annonse

Flere saker

Annonse