JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk LO med storaksjon rettet mot ungdom

Flertallet av tysk ungdom mener fagbevegelsen er viktigere enn både partier, banker og kirken, men bare et mindretall fagorganiserer seg. Det vil ungdomsutvalget i den tyske landsorganisasjonen DGB gjøre noe med.

En undersøkelse fra Neon/Gruner + Jahr viser at mer enn 60 prosent av tysk ungdom mellom 18 og 24 år mener at fagorganisasjonene er viktigere enn noen gang. Tilliten til fagbevegelsen står i klar kontrast til ungdommens manglende tillit til det politiske system, til politiske partier, kirken, banker og næringslivet.

Ungdomssekretær René Rudolf i den tyske landsorganisasjonen DGB innrømmer imidlertid at fagbevegelsen ikke har greid å få ungdommen til å organisere seg i tilstrekkelig grad.

Halv million unge medlemmer

– Vi har cirka 480.000 medlemmer under 27 år i DGB. Tallet har holdt seg stabilt de siste 2-3 årene og vi håper nå å kunne vinne nye medlemmer i denne aldersgruppen. Det er ikke så store forskjeller mellom de ulike tariffområdene, men best framgang blant ungdom har vi for tiden i IG Metall og GEW (forbundet for utdanning og vitenskap), sier Rudolf.

En snau halv million medlemmer mellom 18 og 27 år er likevel ikke mye i Tyskland, der ungdomskullene teller 7-8 millioner. Medlemsskap i DGB-forbundene er da også åpent både for skoleungdom, studenter, praktikanter og arbeidsledige. For å styrke stillingen blant ungdom setter DGB derfor i gang en storaksjon i år.

Hvordan vil vi leve?

– Vi starter neste uke en aksjon under mottoet ”Hvordan vil vi leve?”, og det blir begynnelsen på en rekke tiltak og aksjoner i 2011. Det er et viktig år også fordi vi skal ha valg i sju av Tysklands 16 delstater. Selv om det ikke er forbundsdagsvalg, vil det bli avgjørende for regjeringens stilling, sier han.

René Rudolf er oppvokst i Mecklenburg-Vorpommern, nordøst i det tidligere DDR, og har vært ungdomssekretær i DGB i seks år. Opprinnelig kommer han fra Verdi, DGBs nest største forbund som organiserer ansatte i offentlig og privat tjenesteytende sektor.

Ungdommens store forventninger til fagbevegelsen mener Rudolf er lett å forklare. Oppsvinget i tysk økonomi har ikke gitt store resultater ennå for ungdommen, og når regjeringen skryter av at arbeidsløsheten går ned, skyldes det i stor grad økningen av midlertidig ansatte og deltidsjobber.

Annen hver ungdom ledig

Undersøkelser viser at mer enn hver andre ungdom har vært arbeidsledig i kortere eller lengre tid. Hvert år blir mer enn 400.000 ungdommer sendt rett fra skolebenken til arbeidsmarkedstiltak eller andre former for oppbevaring. 1,5 millioner unge mellom 20 og 29 år har ingen avsluttet utdannelse.

– Jeg tror ikke det er mange land i Europa, der de sosio-økonomiske forskjellene er så store som i Tyskland. Ungdommen ”arver” i stor grad foreldrenes sosiale og økonomiske status. 34 prosent av de som ikke har eksamen utover niårig skole, kommer fra hjem, der faren hadde høyst niårig utdannelse. 81 prosent av ungdom fra akademikerhjem tar høyere utdanning, bare 45 prosent av de som har foreldre uten. Vi kommer ikke ut av denne onde sirkelen, sier DGBs ungdomssekretær.

Nå gjør ungdomsutvalget et forsøk på å få bedre kontakt med ungdom, både i bedrifter, på skoler og universitetene. DGB har 40 såkalte campus-kontorer på universiteter over hele landet, og de har skolekontakter.

Plattform

I aksjonen som starter neste uke vil DGB gi ungdommen en plattform, der de kan artikulere sine meninger, engstelser og utopier. I juni vil DGB legge fram en egen studie om bruk og misbruk av praktikantordningen og i september legger de fram en utdanningsrapport som spesielt tar for seg lærlingeordningen og i hvilken grad tyske bedrifter tilbyr ungdommen en skikkelig og moderne yrkesutdanning.

Parallelt løper en kampanje under mottoet ”Fingrene vekk fra ungdomsvernet”. Kampanjen har som mål å sikre at unge mennesker ikke utnyttes i læretiden, og spesielt vil DGB forhindre en uthuling av arbeidstidsbestemmelsene for ungdom og mindreårige innen hotell og restaurant.

Annonse
Annonse