JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskning skal bedre nordisk modell

Fram til Arbeiderkongressen i 2014 vil de nordiske sosialdemokratene satse hardt på å gjøre den nordiske velferdsmodellen enda sterkere. Samak satser på forskning.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag innledet til avsluttende debatt på Samak-møtet, var det sosialdemokratiet som dynamisk verktøy i samfunnsutviklingen han særlig vektla. Sosialdemokratiet skal være en samfunnskritisk kraft, men samtidig bære på håpet om gode løsninger, mente Støre.

Ambisiøs uttalelse

I den etterfølgende og svært ambisiøse uttalelsen fra møtet vil Samak sette i verk omfattende ekstern utredning om forutsetningene for den nordiske modellens videre bærekraft i lys av globaliseringen, en aldrende og mer mangfoldig befolkning, den teknologiske utviklingen og økte inntektsnivåer i de nordiske landene. Samak tar sikte på at det forskningsbaserte arbeidet avsluttes ved Arbeiderkongressen i 2014. Det skal framlegges flere delrapporter underveis, heter det i uttalelsen.

Støres sterke tro

Støre uttrykte en fortsatt sterk tro på den nordiske modellen. Som et paradoks kunne han minnes møtet i Davos for et par tiår siden, den gangen i egenskap av rådgiver for Gro Harlem Brundtland, der de med noe frustrasjon dro hjem igjen med utsagn i bagasjen om at den nordiske modellen ikke hadde framtida foran seg. Utenriksministeren konstaterte saklig at modellen lever i beste velgående, at stadig flere ser på den nordiske modellen som et verktøy med gode resultater. Det er denne styrken ved modellen som Samak skal bygge videre på.

Suksesshistorie

I uttalelsen betegnes den nordiske modellen som en suksesshistorie med solid folkelig støtte bak seg. Og i stedet for at høyrekreftene skal tilsnike seg en slags eiendomsrett til deler av den nordiske modellen, vil Samak også peke på modellens svake sider og gjøre dem bedre og enda mer levedyktige. For samtidig som den nordiske modellen har gitt trygge og gode samfunn, har presset mot offentlig sektor, økt innvandring, sterkere globalisering, privatisering og kommersialisering. Her vil Samak kjempe på barrikadene for en solid fornyelse av den nordiske modellen.

Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomite.

Samler de sosialdemokratiske partiene og fagforeningene i Norden.

Samak feiret 120. år i juni 2006

Helle Thorning-Schmidt er Samaks leder (valgt 31. januar 2011) (Danmark).

Organisasjonens generalsekretær er Inger Segelström (Sverige)

Kilde: Wikipedia

Annonse

Flere saker

Annonse

Samler de sosialdemokratiske partiene og fagforeningene i Norden.

Samak feiret 120. år i juni 2006

Helle Thorning-Schmidt er Samaks leder (valgt 31. januar 2011) (Danmark).

Organisasjonens generalsekretær er Inger Segelström (Sverige)

Kilde: Wikipedia