JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Bevar trepartssamarbeidet

Under avslutningen av Samak-møtet var det trepartssamarbeidet LO-leder Roar Flåthen trakk fram som effektivt verktøy i å styrke den nordiske modellen.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

- Den nordiske modellen, slik vi snakker om den, er basert på et samarbeid der fagbevegelsen og myndighetene har stått sammen om å bygge modellen. Det spennende i blant annet Sverige er hva enda en periode med borgerlig regjeringen vil gi. Vi ser jo at borgerlige politikere også i Norge endrer retorikken sin ved hjelp av arbeidsgiverfinansierte tenketanker. I hovedsak går retorikken ut på at bare lønn og ytelser senkes, så vil det bli enda flere hender i arbeid. Sånn er det jo ikke, sa LO-leder Roar Flåthen under sluttdebatten på Samak-møtet.

Rødgrønn politikk

- Når Høyreleder Erna Solberg snakker på tv nå, er det lite politikk. Hun prøver å framstå som om hun leder et sosialdemokratisk parti nummer to her i landet. Men folk flest vil jo ikke ha borgerlig politikk. De vil ha den politikken den rødgrønne regjeringen står for, fastslo Flåthen.

Når det gjelder organiseringen av arbeidstakerne, er Norden fortsatt langt framme, ikke minst takket være samarbeidet med de sosialdemokratiske partiene.

Trenger samarbeid mot dumping

- Når det gjelder finanskrisa, så lå den norske ledigheten på linje med resten av Norden. Samarbeidet mellom fagbevegelsen og den rød-grønne regjeringa skapte mer enn 300 000 nye arbeidsplasser, og vi har klart å holde sysselsettinga oppe. Andre inngrep blant annet i permitteringsreglene klarte å holde folk inne i bedriftene gjennom den vanskeligste perioden. Det er samarbeid om slike mekanismer som gjør det mulig å sette i verk tiltak når det røyner på. Ungdomsledigheten må takles, vi må satse på utdanning og forskning, vi må satse videre på trepartssamarbeidet, påpekte Flåthen. Samtidig understreket han også IA-avtalen og avtalefestet pensjon som andre mekanismer som er med på å skape fleksibilitet i arbeidslivet.

- Det har vi fått til et trepartssamarbeid, men når det gjelder tiltak mot sosial dumping er ikke samarbeidet med arbeidsgiverne så godt, fastslo Flåthen. Han minnet blant annet om det rykende ferske arbeidet med å få til regionale verneombud innen renholdsbransjen. Der står ikke arbeidsgiverne først i rekka for å øke farten.

Annonse

Flere saker

Annonse