JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller krav til velgerne

Utvidet arbeidstid og økte skatteinntekter er Socialdemokraternes politikk som skal vinne valget.

sym@lomedia.no

- Danmark er i krise. Og vi vil stille krav til velgerne, sa partileder Helle Thorning-Schmidt til sine nordiske venner i parti og fagbevegelse. Tema var hvordan de nordiske sosialdemokratiske i framtida skal vinne valg. Og den danske statsministerkandidaten var tydelig i sitt budskap til Samaks årsmøte som ble avsluttet i dag. Det må jobbes en time mer i uka og danskene må være forberedt på økte avgifter og skatter.

- I en krisetid finnes det andre veger enn å kutte. Vi skal jobbe mer og løfte i flokk, sa Thorning-Schmidt.

Dansk LO har vært positive til forslaget om utvidet arbeidstid så sant den kommer i etterkant av en sysselsettingsvekst, slik det legges opp til.

Økte inntekter

I sitt valgsamarbeid med Socialistisk Folkeparti har Socialdemokraterne varslet en rekke økte skatter og avgifter. Men samtidig vil de gi vanlige arbeidstakere lavere skatt ved å heve «beskæftigelsesfradraget» med 6 000 kroner. Og pensjonene skal økes med 5 000 kroner. For det er de best stilte som nå skal betale tilbake en del av de skattelettene den borgerlige regjeringen har gitt dem. En ny «millionærskatt» på 6 prosent av inntekter over en millioner kroner, er ett slikt tiltak.

Samtidig forsikrer de to partiene at med unntak av de konkrete forslagene vil skattepolitikken ligge fast i valgperioden. Og inntektsskatten skal ikke økes for vanlige lønnsmottakere.

Kuttisme

Ute i Europa har det festet seg en stor forståelse for behovet for å kutte i sosiale goder og offentlig sektor.

- Kuttisme er i ferd med å bli en ideologi, sa Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen.

De sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen i Norden vil være et alternativ til denne tankegangen, ved å vektlegge skatteinntekter og offentlig sektor framfor skattelette, arbeidsledighet og redusert velferd. Og statsminister Jens Stoltenberg trakk fram dette som en av de fundamentale forskjellene mellom sosialdemokrati og høyrepolitikk. Samtidig erkjente han at finansieringen av velferdssamfunnet vil bli enda mer krevende i årene som kommer med blant annet langt flere eldre mennesker.

Arbeiderparti

En av de andre store utfordringene for de sosialdemokratiske partiene er at de er i ferd med å miste grepet på arbeiderne. Den avtroppende svenske partilederen Mona Sahlin illustrerte det ved å vise til at Socialdemokraterna bare fikk 22 prosent av stemmene fra mennesker i jobb. Oppslutning blant trygdete var langt høyere. Også Helle Thorning-Schmidt var bekymret over denne utviklingstrenden som er internasjonal.

- Vi er blitt partiene for «have nots», de som ikke er i arbeid, erkjente hun.

Det holder ikke for å vinne valg, selv om de sosialdemokratiske partiene også skal være partiet for de svake i samfunnet.

- Vi må samtidig være partiet for de som hver dag står opp om morgenen og går på jobb. De som har ambisjoner om et bedre liv for sine barn, sa den danske partilederen.

Den eneste statsministeren i forsamlingen, Jens Stoltenberg, konkluderte enkelt og tydelig:

- Vi er arbeidstakernes parti.

Annonse
Annonse