JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styretopper på teppet

Neste fredag må styrelederne i Hydro, Statoil, Entra Eiendom, NSB og Argentum stå til rette i Stortinget for høye lederlønninger i selskapene de styrer.

einar.fjellvik@lomedia.no

– De må forklare hvorfor de ikke har fulgt opp Stortingets signaler om å holde lederlønningene moderate, sier Hallgeir Langeland, SVs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, til NTB.

Bakgrunnen for høringen er en rapport Riksrevisjonen la fram i november i fjor. Den viste at lederlønningene i de statseide selskapene hadde vokst dobbelt så mye som den generelle lederlønnsveksten i årene 2007-2009. I flere av de selskapene der styrelederne nå er innkalt på teppet økte godtgjørelsen til toppsjefene med mer enn en million kroner i denne perioden.

Statlig lønnsadel

I 2009 hadde administrerende direktører i statseide selskaper i gjennomsnitt ei lønn på 2,6 millioner kroner, ifølge Riksrevisjonens rapport. Til sammenlikning tjente toppsjefene i norske bedrifter med flere enn 250 ansatte i gjennomsnitt 1,6 millioner kroner.

LAST: Riksrevisjonens rapport om forvaltning av statlige selskaper (pdf)

Truer med utskifting

Også næringsminister Trond Giske (Ap) er kalt inn til høringen. Mandag gjorde han det klart overfor NTB at de høye lederlønningene kan føre til at staten skifter ut styrelederne i de aktuelle selskapene.

– Det er styrene som bestemmer lederlønningene. Det kan ikke vi overprøve, men vi kan utnevne nye styrer. Oppfølgingen av eierskapspolitikken vil være en faktor når vi ser på eventuell nyutnevning, sa næringsministeren.

Annonse
Annonse