JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikebølge i Danmark

En stri strøm av rykter sier at transportsektoren vil bli hardt rammet av streiker i morgen.

einar.fjellvik@lomedia.no

Flere danske medier har de siste dagene brakt meldinger om at det planlegges streiker, særlig blant bussjåførene, torsdag.

– Det planlegges en landsdekkende arbeidsnedleggelse blant alle bussjåfører og innenfor godsområdet, fortalte Hans Erik Ramsussen, tillitsvalgt for 600 bussjåfører i selskapet Arriva til nyhetsbyrået Newspaq i går.

Også Masoud Radi, tillitsvalgt for over 200 sjåfører i Netbus i København, bekrefter at det gjærer kraftig blant sjåførene.

– Jeg kan ikke oppfordre noen til å gjøre det, men alle sjåførene snakker om å streike 3. februar, sier han til Newspaq.

Arbeidsgiverne advarer

På arbeidsgiverhold tas ryktene så alvorlig at viseadministrerende direktør Kim Graugaard i Dansk Industri i går sendte brev til medlemsbedriftene der han advarer om faren for streik i transportbransjen i morgen:

«På det nåværende tidspunkt er det risiko for at busstrafikken og luftfarten blir berørt, mens det er mer usikkert om godstransporten også blir berørt», heter det i brevet, som avisa Børsen har fått tilgang til.

Vil ikke betale

For bussjåførenes del skyldes streikeiveren en ny EU-regel som sier at sjåførene hvert femte år må gjennomgå et kurs for å fornye kjøretillatelsen sin. Kurset koster 5 000 kroner og sjåførene er forbannet over at de må betale dette av egen lomme.

Frykter stormøte-effekt

Nettavisen avisen.dk skrev i går at det er ventet at også stillasarbeidere, lagerarbeidere, havnearbeidere og luftfartsansatte vil slutte seg til streiken.

Dansk Industri er bekymret for at også dagens LO-stormøte om «efterlønnen» kan få flere til å legge ned arbeidet for å markere sin misnøye med regjeringen.

«Vi har ikke kjenndskap til at konflikten vil spre seg til andre områder, men det kan ikke utelukkes at LO's planlagte stormøde i Odense onsdag kan risikere å trappe opp konfliktrisikoen», skriver DI-direktøren i brevet til medlemsbedriftene.

Annonse
Annonse