JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å svekke kollektivt lønnssystem

NTL og LO Stat fastslår at de aldri kommer til å bli med på Akademikernes krav om lokal lønnsdannelse i staten.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Akademikerne vil endre lønnsystemet i staten, og krever at det settes i gang prøveprosjekter i statlige virksomheter der lønnsforhandlingene tas lokalt.

Det avviser LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og NTL-leder John Lerivaag kontant.

Aldri

- Disse pilotprosjektene kan vi parkere med en gang. Vi kommer aldri, aldri til å si ja til det, fastslo Rønoldtangen på NTLs landsstyremøte på Sørmarka torsdag.

Heller ikke John Leirvaag levner noe håp om støtte fra NTL:

- Vi er i mot prøveprosjekter med lokal lønnsdannelse i staten, og vil motarbeide det med alle våre krefter, sier han.

Rønoldtangen og Leirvaag mener slike prøveprosjekt betyr starten på en nedbygging av lønnssystemet i staten. De er med på at det skal evalueres, men pilotprosjektene sier de nei til.

- Det er bare for Akademikerne å komme med synspunkter, men dette får dere oss aldri med på. Vi må vise styrken vår, og si at dette vil vi ikke, sier Rønoldtangen.

Kamikaze

Også landsstyrerepresentantene i NTL gikk unisont i mot fragmentering av lønnssystemet i staten.

- Dette er ikke prøveprosjekt, jeg kaller det kamikaze-prosjekt, sier Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen.

Leder Ann Kristin Alseth i NTL Universiteter og høgskoler deler Halvorsens oppfatning om at dette er kamikaze-prosjekt.

- Andre forbund presser på for lokale forhandlinger, og skaper inntrykk av at det er i lokale forhandlinger du får noe igjen for å være fagorganisert. Vi må synliggjøre at vi gjør en mye bedre jobb for våre medlemmer gjennom sentrale forhandlinger og tillegg. Det er helt sikkert at disse prøveprosjektene er uforenelige med den norske modellen, sier hun.

Avvisningen av prøveprosjektene ligger også inne i NTLs lønnspolitiske uttalelse for mellomoppgjøret i vår, som landsstyret vedtok torsdag. Der krever også NTL at lønnsoppgjøret skal gi rom for kjøpekraftsforbedring, i tillegg til at likelønn er sterkt prioritert.

NTL er også opptatt av at arbeidslivet må bli mer inkluderende, og understreker at ansatte skal ha faste og trygge arbeidsforhold.

Annonse

Flere saker

Annonse