JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mødre mer syke enn fedre

Menn og kvinner er like mye borte fra jobben på grunn av sykdom. Helt de de blir foreldre.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

En svensk studie viser at fordeling av sykefravær mellom kjønnene skifter helt når de får barn. I første halvdel av 2008 ble det for eksempel utbetalt 14,5 millioner sykepengedager til kvinner og 9,2 millioner til menn i Sverige.

Det er ikke et spesifikt svensk fenomen, mener forskerne, men et kjennetegn for land med en stor andel kvinner i arbeidslivet.

LES MER: Mammor har högre sjukfrånvaro än pappor

Fra første barn er født og fram til det er 15 år får kvinner plutselig dobbelt så høyt sykefravær som mennene. Og denne forskjellen har økt de siste 30 år, viser rapporten.

Dette kan ha sammenheng med småbarnsmødrenes økte deltakelse i yrkeslivet. I 1980 jobbet for eksempel 30 % av kvinnene heltid. Den andel økte til 50 % i 2007.

– Yrkesdeltakelse i kombinasjon med at kvinner tar et større snvar for barn og familie kan være en forklaring, sier Per Johansson, en av rapportforfatterne.

Det er Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, som har studert hvordan kvinner og mennes sykefravær har endret seg siden 1980-tallet. Det er regjeringen som er oppdragsgiver.

LAST NED: Rapporten «Kvinnors och mäns sjukfrånvaro»

Annonse
Annonse