JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ESA godtar Enøk-støtte til smelteverk

EFTAs overvåkningsorgan ESA godkjente i dag støtte til Finnfjord AS for et energigjenvinningsanlegg med støtte fra Norske Energifondordningen. Finnfjord vil motta 175 millioner.

torgny.hasaas@lomedia.no

ESA har hatt støtten til vurdering på grunn av det høye støttebeløpet. Støtten har vært gjenstand for en detaljert vurdering i tråd med ESAs retningslinjer for statsstøtte til miljøvern.

Finnfjord er en Europas ledende produsenter av ferrosilisium. Finnfjord produserer i tillegg biproduktet mikrosilika. Produksjonsprosessen generer mye varme. Per i dag blir ikke denne varmen utnyttet. Med støtten vil Finnfjord installere et energigjenvinningsanlegg som vil gi 224 GWt elektrisitet og 125 GWt damp årlig. Elektrisiteten vil bli brukt i Finnfjords egen produksjon, mens dampen vil bli solgt.

Støtten har blitt vurdert på basis av Energifondordningen og ESAs retningslinjer for statsstøtte til miljøvern. ESAs retningslinjer tillater at staten støtter miljøtiltak hvor den miljøvennlige gevinsten av statsstøtten er større enn den potensielle konkurransevridningen. Støtte kan i særdeleshet gis til energigjenvinningsprosjekter for å kompensere for høye investeringskostnader.

ESA har kommet til at den positive effekten av økt energisparing veier tyngre enn den begrensede konkurranseeffekten av statsstøtten i markedet. Støtten er proporsjonal, siden den er begrenset til det som er nødvendig for å utløse investeringen. Støtten gir også en incentiveffekt, siden prosjektet ikke ville vært økonomisk levedyktig uten støtten. Det er lite trolig at støtten vil endre strukturen i ferrosilisium- eller mikrosilikamarkedet, heter det i en pressemelding fra ovrvåkingsorganet.

Annonse
Annonse