JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svenske ungdommer utnyttes i Norge

Arbeidsløse svenske ungdommer utnyttes i Norge av både hushaier og bemanningsbyrå.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Det var det SVTs Uppdrag granskning som avlørte i et timesprogram i går kveld.

I starten på den nye arbeidsvandringsbølgen var det bygningsarbeidere og helsepersonell som søkte seg til Norge. Men nå dreier det seg om alle typer arbeidssøkere. Med en ungdomsarbeidsløshet på 25 % i Sverige, strømmer svenske ungdommer over grensen for å tjene penger.

I 2005 kom det 18.000 svenske arbeidsinnvandere til Norge. I år ventes det 42.000. Statistikken viser at 6 av 10 svenske gjestearbeidere jobber i bemanningsforetak. Og der er Adecco det største.

SE HELE PROGRAMMET HOS SVT

Ifølge regionsjef Hans Jørgen Wang i Adecco er lovene forskjellige i Norge og Sverige. Svenske bemanningsforetak må ansette personen for en periode og deretter leie ut vedkommende til bedrifter. Dermed blir forpliktelsene også annerledes.

Fra jobb til jobb

Problemet for de svenske ungdommene er at de ikke får fast ansettelse i bemanningsforetaket i Norge, men blir ansatt fra oppdrag til oppdrag, uten ventelønn mellom oppdragene. I kontrakten står det: «For tiden mellom oppdragene betales ingen lønn.»

Dermed hender det at de bare får en dags jobb om gangen. Neste dag må de stille opp halv sju om morgenene uten garanti om noe å gjøre, og mange må gå hjem med uforrettet sak - kun en liten «Adecco-cola».

Spartansk med kakerlakker

Og det «hjemmet» de går til i Oslo er for veldig manges vedkommende den Svenska Föreningen i Brugata, som leier ut leiligheter med opptil 15 personer, og 2 - 4 på rommet.

«Spartansk» kaller Niklas Johansson fra Svenska Föreningen tilbudet han gir til ungdommene. For 3000 kroner i måneden får de altså en seng og et skap, og kakerlakker. Pluss at det er lagt på diverse avgifter ved oppstart av leieforholdet, blant annet 1500 kroner i såkalt registreringsavgift. Penger de ikke får tilbake når de flytter ut.

Lønnsomme avgifter

Advokat Anne Mette Hårdnes i Leieboerforeningen sier at slike avgifter ikke er tillatt i Norge, der alt skal bakes inn i husleien. Bare oppvarming og elektrisitet er tillatt som ekstrakostnad.

Men for Svenska Föreningen er det en lønnsom avgift, i og med at de får det ekstra inn fra samtlige som flytter inn, og han sier at det er rundt 300 som årlig flytter inn og ut av foreningens leiligheter. Til enhver tid fins det over 200 svenske ungdommer fordelt på 20 leiligheter.

Annonse

Flere saker

Annonse