JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO nekter å betale

Stortinget har vedtatt 12 regionale verneombud i nye bransjer og fastsatt kontingent for bedriftene. Men NHO nekter å betale for ordningen.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøminnfridde ønsket fra Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet om regionale verneombud (RVO) innen hotell/servering og renhold. Staten har satt av 5-6 millioner kroner til oppstart fra januar 2011, og resten skal finansieres av bedriftene, men nå har alt stoppet opp. NHO nekter rett og slett å betale sin del:

– Verken styre og pengestrøm er på plass. Vi venter på at NHO skal oppnevne sine representanter, sier hovedkasserer i Fellesforbundet, SteinarKarlsen. Selv er han klar, og skal representere hotell- og restaurant i det nye styret. Arbeidsmandsforbundet har en fra renhold.

«Fagforeningsaktivitet»

Karlsen er fra før varamedlem i Fondsstyret for regionale verneombud i bygg og anlegg.

– Arbeidsgiversida har hele tida vært motstander av ordningen. De mener den innebærer at «bedriftene finansierer fagforeningsaktivitet», sier han.

Ordningen skal finansieres ved at arbeidsgiverne i virksomheter som omfattes av forskriften, betaler en avgift på 0,065 prosent av lønnsutgiftene til et fond som administreres av fondsstyret. Dette er samme sats som for regionale verneombud i bygg og anlegg, fram til nyttår. Da gikk satsen ned til 0,050 prosent der.

Undergraver ordningen

Før jul sendte NHO sendte ut et brev til medlemsbedrifter innen renhold og reiseliv. Her ble de oppfordret til å opprette vernetjeneste. Da kan regionale verneombud avvises, står det.

– NHO skulle vel være litt lure der og vingeklippe ordningen, tenker Steinar Karlsen.

I slutten av januar var det en konferanse der de regionale verneombudene innen renhold var tema. NHO-direktøren innrømmet da at saken hadde tatt tid.

– Arbeidsmandsforbundet tolker dette som sabotasje. Jeg tror det er å ta litt hardt i. Men NHO har hatt plenty med tid, mener hovedkassereren i Fellesforbundet.

Venter på NHO

Han velger å kalle det seigpining.

– Hva kan Fellesforbundet gjøre?

– Det er ikke opp til oss. Jeg tar for gitt at myndighetene nå trykker på, slik at vi får satt dette i gang. Jeg tar også for gitt at arbeidsgiversida opptrer på en måte som er trepartssamarbeidet verdig. Ordningen trådte i kraft 1. januar. Det begynner å haste, sier Steinar Karlsen.

Spørsmålet går derfor videre til NHO:

– Når er dere klare?

– Vi har dessverre intet nytt å melde nå og dermed heller ikke noe tidspunkt å gi, er svaret Magasinet får via NHOs informasjonsavdeling.

Annonse

Flere saker

Annonse