JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frir til hele fagbevegelsen

LO-leder Roar Flåthen påpeker at det er politikken som avgjør hvordan et samarbeid med Høyre kan bli, etter at Erna Solberg søndag fridde til fagbevegelsen.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Samarbeidet skal ikke bare omfatte LO og NHO, sa Høyre-lederen søndag i en tale på Høyres felleskonferanse.

– Vi er uenige med fagbevegelsen i en rekke spørsmål. Det er ingen vits å stikke det under en stol. Men Høyre ønsker like fullt et godt samarbeid med fagbevegelsen dersom vi kommer i regjering, sa Solberg.

Hun sa også at Høyre ikke på noen måte er ute etter å rive ned trepartssamarbeidet mellom regjeringen, LO og NHO, men understreket at Høyre vil ha et godt og tett samarbeid med alle, skriver NTB/ANB.

– Viktig samarbeid

Hun slo fast at samarbeidet mellom regjeringen og arbeidslivet er viktig, men understreket at det skal være et balansert samarbeid der tyngdepunktet skal ligge hos alle parter.

– Dialogen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet er til beste for landet og vil bestå med en borgerlig regjering, forsikret Solberg.

Men hun sa også at det vil bli endringer med en borgerlig regjering.

– Arbeidslivet består av flere parter, og vi vil lytte til alle. Hvis jeg blir statsminister, vil min dør være åpen både for lederen av LO og NHO. Men den vil også være åpen for lederen av Unio, YS, Akademikerne, HSH og Bedriftsforbundet, for å nevne noen eksempler, sa høyrelederen.

– Forstørrer uenigheten

Hun advarte mot at Arbeiderpartiet og LO i valgkampen kommer ril å overdrive avstanden mellom Høyres politikk og fagbevegelsens interesser og tegne et svart-hvitt bilde. Solberg sa videre at hun ikke kjenner seg igjen i et slikt bilde.

– Historien viser at det har vært færre konflikter under borgerlige regjeringer er under Ap–regjeringer, argumenterte hun.

Solberg hadde også mye pent å si om norske fagforeninger.

– Norske fagforeninger følger spillereglene, delvis fordi de i sin tur vet at norske myndigheter gjør det samme. Den gjensidige tilliten til hverandre er bra for samfunnet, sa hun.

Solberg gjorde det klart at den store styrken i samarbeidet mellom regjeringen og arbeidslivets parter nettopp er at det sikrer bred enighet og stor grad av forutsigbarhet rundt tunge og viktige reformer.

– Folkevalgte må bestemme

Solberg understreket at det er viktig å holde de folkevalgtes og fagforeningenes interesser fra hverandre.

– De viktige valgene for oss alle, skal skje på de folkevalgtes arena. Hvis ikke de folkevalgte har ansvaret, forrykkes balansen, og samarbeidet mellom regjeringen og arbeidslivets perter er ikke lenger et godt verktøy for å forhandle fram viktige og nødvendige reformer. Da blir det i stedet en overstyring av den absolutte grunnsteinen i et demokrati, nemlig den politikken velgerne gir sin tilslutning i valg, sa hun. (ANB–NTB)

– Politikken avgjør

LO-leder Roar Flåthen mener et samarbeid vil være avhengig av den politikken som føres.

- Det er bra at Erna Solberg og Høyre har et positivt utgangspunkt når de inviterer til dialog med fagbevegelsen, i motsetning til Siv Jensen og Fremskrittspartiet som velger en konfronterende stil. LO snakker med alle og vil snakke med enhver regjering uansett partier, men samarbeidet vil være avhengig av den politikken som føres, sier Flåthen.

LES MER: LO-lederens kommentar til Erna Solberg

Flåthen påpeker at en av suksessfaktorene for Norge er den norske modellen og trepartssamarbeidet, med tre likeverdige parter som samarbeider. Han sier at det er en utfordring at det er uenighet i mange store saker og grunnleggende spørsmål, og at Høyre ikke har endret sin politikk og sitt program.

Uenigheten gjelder blant annet synet på midlertidige ansettelser, privatisering og skatt, hvor deres standpunkt ikke er i arbeidstakernes interesse. Mange av Høyres forslag vil styrke arbeidsgiverne på bekostning av arbeidstakerne, og det vil også bidra til å svekke den norske modellen og trepartssamarbeidet, mener Flåthen og utfordrer Solberg på følgende:

– Er det Solberg og Høyres strategi, eller er det Siv Jensen og Frps strategi som skal være utgangspunkt for en eventuell borgerlig regjerings dialog med fagbevegelsen?

– Vil Solberg og Høyre forsvare og styrke dagens arbeidsmiljølov, støtte nye tiltak i kampen mot sosial dumping, avstå fra konkurranseutsetting og privatisering av offentlige velferdstjenester og ikke redusere skattene for de rikeste?

Annonse
Annonse