JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– NHO må respektere Stortinget

Fellesforbundets leder Arve Bakke ber NHO respektere Stortingets vedtak om regionale verneombud.

frode.ronning@lomedia.no

NHO har skapt stor irritasjon i LO etter at arbeidsgiverorganisasjonen nekter å følge opp Stortingets vedtak om regionale verneombud innen renhold, hoteller og restauranter.

– Jeg tror NHO og NHO Service gjør noe uklokt, sier Arve Bakke, leder av Fellesforbundet.

Stortinget vedtok i fjor høst innføring av regionale verneombud innen de tre nye servicesektorene. Fra før finnes det regionale verneombud innen bygg og anlegg. De regionale verneombudene skal kontrollere bedrifter som ikke har egne verneombud. Driften finansieres av en avgift som pålegges bedriftene.

Ordningen skulle gjelde fra 1. januar i år, men NHO har ikke fulgt opp sine plikter. Organisasjonen skulle oppnevne medlemmer i et nytt styre for ordningen, og bedriftene skal i tillegg betale inn en avgift. Ingen av delene er fulgt opp.

– Framstår som useriøs

Arve Bakke respekterer at NHO er mot den nye ordningen, men han forventer at organisasjonen følger opp lovlig fattede vedtak.

– På den ene sida viser NHO manglende respekt for Storting og regjering. På den andre sida gir NHO nå inntrykk av at organisasjonen ikke er opptatt av et bedre arbeidsmiljø i bedrifter som ikke har eget verneapparat.

– Er det aktuelt å fire på kravene, og overlate kontrollen til Arbeidstilsynet?

– Det er besluttet regionale verneombud. Så vil framtida vise om det er behov for justeringer av ordningen.

– Hva bør NHO gjøre?

– Det er fritt fram å jobbe for endringer i ordningen med regionale verneombud. Men jeg ville valgt å jobbe for endringer etter at vi har fått erfaringer ordningen som nylig er vedtatt, sier Bakke.

Betaler avgift

Den nye ordningen med regionale verneombud skal finansieres ved at arbeidsgiverne i virksomheter som omfattes av forskriften, betaler en avgift på 0,065 prosent av lønnsutgiftene til et fond som administreres av fondsstyret. Dette er samme sats som for regionale verneombud i bygg og anlegg, fram til nyttår. Da gikk satsen ned til 0,050 prosent der.

Annonse
Annonse