JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mild advarsel fra sentralbanksjefen

– Vi har solgt dyrt og kjøpt billig. Vil dette vedvare, spurte sentralbanksjef Øystein Olsen da han innledet for delegasjonene fra Norsk Industri og Fellesforbundet.
Sentralbanksjef Øystein Olsen innelder for delgasjonene fra Fellesforbundet og Norsk Industri i forbindelse med årets tariffoppgjør.

Sentralbanksjef Øystein Olsen innelder for delgasjonene fra Fellesforbundet og Norsk Industri i forbindelse med årets tariffoppgjør.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Det var store forventninger knyttet til sjef for Norges Bank, Øystein Olsen. For første gang i historien skulle sentralbanksjefen innlede for partene i forbindelse med et lønnsoppgjør. Men Olsen gjorde det han kunne for å redusere forventningene da han startet med å si at han ikke kom til å komme med ny informasjon.

– Jeg vil heller ikke komme med noen anbefalinger og vil motstå et hvert spørsmål om prosenter, sa han.

Han henviste at det i løpet to uker både skal fattes en ny rentebeslutning og at det skulle publiseres en Pengepolitisk rapport. Han ville ikke gi noen hint om konklusjonene i disse.

Så i stedet la han ut på en inngående forklaring om Norges Banks arbeid i forhold til pengepolitikken inkludert rentefastsettelsen.

– Pengepolitikken kan ikke løse vekstproblemer i økonomien over tid. Pengepolitikken kan være med på å skape lav og stabil inflasjon, redusere presset i økonomien. Det er partenes ansvar at vi får en ansvarlig lønnsutvikling, sa Olsen.

Reallønnsvekst

Han viste hvordan Norges bank tenker når de fastsetter renta. Selv om hovedmålet for rentefastsettelsen er et mål om å holde inflasjonen på 2,5 prosent er det mange andre faktorer som blir tillagt vekt.

Men det var da han gikk inn på reallønnsutviklingen at det ble litt luft i luka. Da Olsen viste fram at mens reallønna i Norge har økt med rundt 75 prosent siden 1991, har den økt med 31 prosent i USA og 20 prosent i Tyskland var Tore Sellæg på plass med spørsmålet:

– Finnes det andre land som kan vise til en tilsvarende reallønnsvekst?

– Nei, det er ikke noen andre land som jeg kjenner til som kan vise til en reallønnsvekst i nærheten av dette, svarte Olsen.

Eierinntektene

Da var Fellesforbundets leder raskt på plass med motspørsmålet:

– Hva med eierinntektene?

Da Olsen kom til plansjen som viste eierinntektene, kunne salen raskt slå fast at det ikke bare er lønnstakerne som har hatt en kraftig vekst. Eierinntektene har vokst minst like mye.

Etter en ny spørsmålsrunde avsluttet sentralbanksjef Olsen med et svært avvæpnende utsagn:

– Det er ikke så mye vi økonomer kan svare klart på.

Dette var første foredrag i en seminarrunde knyttet til frontfagsoppgjøret som skal bidra til at partene har en mest mulig lik forståelse av virkeligheten. Torsdag kommer professor Steinar Holden og forteller om arbeidet i Holden III-utvalget. Fredag er det Tor Sydnes fra Gabler som kommer og skal snakke om pensjonskasser.

Det er ikke så mye vi økonomer kan svare klart på.

Øystein Olsen, sentralbanksjef

Annonse
Annonse