JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kinesisk LO avlyser Norgesbesøk

Myndighetene har gitt kinesisk LO beskjed om å legge samarbeid med Norge på is i 2011. Flere planlagte delegasjonsbesøk til norske forbund i vår er avlyst.

nina.sandaas@lomedia.no

Fredsprisutdelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 får negative konsekvenser også for samarbeidet mellom norsk og kinesisk fagbevegelse.

Besøk til Norge avlyst

Handel og Kontor ventet besøk i mai av folk fra den regionale kinesisk LO-organisasjonen (ACFTU) i Guangxi i Sør-Kina. Besøket blir ikke noe av, forteller HK-leder Sture Arntzen.

–For kort tid siden fikk vi informasjon om at besøket er kansellert. De motiverer avlysningen med at myndighetene har bestemt dette. Kinesiske myndigheter har gitt beskjed om at ingen offisielle delegasjoner vil få reise på besøk til Norge i 2011, sier Sture Arntzen.

Han holder fortsatt kontakt med folk i ACFTU i Guangxi og vil fortsette med det. Disse beklager veldig at besøket ble avlyst, ifølge Arntzen.

Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) har fått samme beskjed om at et planlagt delegasjonsbesøk i vår av kinesere ikke blir noe av.

Industri Energi skal sende en delegasjon til Kina i august og har så langt ikke fått noen problemer i forbindelse med besøket, opplyser nestleder Frode Alvheim.

LO ligger lavt

I LO sentralt var det planer om å invitere folk fra ACFTU-ledelsen til høsten.

–Med de klare signalene som er kommet, gjør vi ikke det. Vi tror at kinesiske myndigheter ønsker å markere sin misnøye med Norge klart og tydelig på denne måten. Nå har de lagt på is en rekke aktiviteter og møter som skulle vært på dagsorden i 2011. Kinesisk fagbevegelse har så tette bånd til styresmaktene at påbudet blir fulgt, sier Karin Beate Theodorsen, leder for LOs internasjonale avdeling.

Theodorsen tror likevel at misnøyen blir kortvarig. Kinesisk fagbevegelse gir uttrykk for at de ønsker et tett samarbeid med LO og andre vestlige fagorganisasjoner. For fem år siden var det bare Norge, Canada og noen få andre land som hadde formalisert kontakt med ACFTU, i dag er det mange flere, ifølge Theodorsen.

NHO: Som normalt

NHOs kontaktmann med Kina, Knut Sørlie, sier til LO-Aktuelt at relasjonene til de to arbeidsgiverorganisasjonene, China Enterprize Confederation og All-China Federation of Industry and Commerce, fortsatt er tette og gode. Hans inntrykk er at disse har en noe mer uavhengig stilling i forhold til myndighetene enn det fagbevegelsen har.

–I NHO har vi ingen indikasjoner på at planlagte besøk ikke vil finne sted i 2011. Vi drar bort i neste uke og planlegger for et kinesisk besøk i Norge i annet halvår 2011, sier Sørlie.

Enkelte av NHOs medlemsbedrifter har som kjent vansker i Kina. Fiskerinæringen sliter og Veritas mistet lisensen for sertifisering i Kina.

Annonse
Annonse