JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flaks, dyktighet og forsiktighet

Flaks, dyktighet og forsiktighet brakte Norge helskinnet gjennom finanskrisa, konkluderte finanskriseutvalget. Finansnæringen legger mest vekt på de to siste faktorene.

may.berg@lomedia.no

Det er tredje året på rad at LO Finans arrangerer denne konferansen, og oppslutningen var så stor at den sprengte kapasiteten i møterommet i Folkets Hus som var booket for anledningen.

Så var det heller ikke hvem som helst som stilte som innledere: Statsråd Trond Giske, LO-leder Roar Flåthen, DnB NOR-sjef Rune Bjerke og daglig leder i Fafo, Jon M. Hippe hadde alle sagt ja til å komme og snakke om erfaringene fra finanskrisa.

Hippe ledet Finanskriseutvalget, nedsatt i 2009 for å se på reguleringen av finansmarkedet i Norge i lys av erfaringene fra finanskrisa. Utvalget leverte sin rapport i januar.

Se: Finanskriseutvalgets utredning. NOU 2011: 1. Bedre rustet mot finanskriser

Annerledeslandet

Flaks, dyktighet og forsiktighet er ord som går igjen i Finanskriseutvalgets rapport når det gjelder måten Norge taklet finanskrisa.

Norge kom forholdsvis uskadd fra det, mens masseledighet og gjeldskrise har rammet amerikansk og europeisk økonomi.

Og mens andre land i Europa sliter med skyhøy ungdomsledighet, lønnsnedgang og kutt i sosiale goder, er ledighetstallene i Norge på vei ned mot tre prosent, og kjøpekraften øker, slik den gjorde også gjennom finanskrisa.

– Vi lever i annerledeslandet, på trygg grunn med vår solide økonomi, sa nærings- og handelsminister Trond GIske. Ingen hadde innvendinger mot suksesshistorien Giske fortalte om regjeringens håndtering av krisa.

Honnørordene satt løst hos konferansedeltakerne, enten det gjaldt bankenes eller regjeringens innsats for å takle finanskrisa.

Bankenes representanter på konferansen, med DnB NOR-sjef Rune Bjerke i spissen, var enige om at norske bankers erfaringer med å takle bankkrisa på 90-tallet hadde stor betydning for at norske banker ikke gikk med i sluket da krisa rammet høsten 2008.

Bekymret for Europa

LO-leder Roar Flåthen konstaterte at Norge har kommet gjennom finanskrisa og over på trygg grunn.

Han var likevel bekymret for at problemene i europeisk økonomi kan påvirke norsk økonomi negativt. Dessuten at en ungdomsledighet som i enkelte europeiske land har nådd opp imot 40 prosent kan føre til sosial uro.

– Man kan si hva man vil om finansnæringen, men den er en viktig del av det økonomiske maskineriet, og det er viktig at næringen har muskler til å overleve motbakkene, sa Flåthen, som mener at det er behov for bedre regulering på en del områder, blant annet når det gjelder salg av en del bankprodukter.

Erfaringer fra 90-tallet

Adm. direktør i DnB NOR Rune Bjerke mente at norske banker helt klart hadde nytte averfaringene fra bankkrisa på 90-tallet.

– Kriseerfaringene hadde heldigvis ikke fordunstet helt, sa Bjerke, som hevdet at norske banker nesten ikke tapte noe på islandske banker og knapt nok investerte i de såkalte strukturerte produktene som felte flere amerikanske og europeiske banker.

Reguleringsforslag

Bjerke var ikke ubetinget begeistrete for en del av reguleringsforslagene som ligger i Finanskriseutvalgets rapport.

Han er blant annet bekymret for at det kan gjennomføres tiltak som forrykker konkurransen, spesielt i forhold til finansinstitusjoner i de andre nordiske landene og han liker ikke at utvalget vil skattelegge finansnæringen mer enn det som er tilfelle i dag.

Utvalgets leder, FAFO-sjef Jon Hippe, forsikret om at utvalget ikke har hatt som mål å straffe finansnæringen.

– Vi foreslår tiltak i et framoverskuende perspektiv, sa Hippe.

Finanskriseutvalget foreslår blant annet å etablere et nordisk samarbeid om finansmarkedsregulering og tilsyn. Dessuten forslag om en rekke tiltak som skal bidra til å videreutvikle norsk finansmarkedsregulering. Utvalget foreslår også å beskatte næringen mer enn i dag.

Annonse
Annonse