JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbyr politiske møter

Post Danmark tillater ikke politiske plakater og møter. En krenkelse av ytringsfriheten, mener fagforbundet 3F.

may.berg@lomedia.no

Ansatte hos Post Danmark får ikke holde valgmøter, henge opp plakater i kantina eller gå med t-skjorter med politiske budskap. Det er forbudt å «agitere for partipolitikk i arbeidstiden», fastslås det i reglene for mer enn 2.000 ansatte på postsentre i København.

– Vi er en arbeidsplass og ikke et forsamlingshus. Vi er her for å arbeide, og skal ikke forstyrres av folks personlige holdninger via plakater, løpesedler eller t-skjorter som kan skape konflikter på arbeidsplassen. Derfor vil vi heller ikke ha politiske valgmøter på arbeidsplassen, sier Hans Erik Nielsen, personalsjef i Post Danmark til den danske nettavisen avisen.dk.

Postansatte og deres fagforbund 3F, som er i ferd med å gjennomføre en kampanje som kritiserer regjeringens politikk, mener Post Danmarks regler er udemokratiske og en krenkelse av medlemmenes ytringsfrihet.

– Man skal selvfølgelig arbeide på arbeidsplassen, men man skal også kunne uttrykke partipolitiske holdninger, sier Jens Kristian Jensen, nestleder for Lager, Post og Servicearbejdernes Fagforening i København.

Han forteller at foreningen forsøkte å avholde et møte om pensjon på Københavns Pakkecenter med deltakelse fra alle de politiske partiene. Den lokale ledelsen forbød møtet fordi de ikke ønsket at folks holdninger skulle påvirkes på arbeidsplassen.

– Ledelsen i Post Danmark mener at medlemmene ikke skal påvirke hverandres holdninger, men våre lokale klubber på arbeidsplassene er jo grunnlagt på politiske holdninger om gode sosiale vilkår og arbeidsforhold for alle ansatte, sier Jensen.

Poul Erik Skov Christensen, leder i 3F, påpeker at store, private arbeidsplassen tillater valgmøter.

– De utfordringer Danmark står overfor, betyr at alle må forholde seg til partipolitikk. Vil Post Danmark også stoppe folks tankevirksomhet mens de er på arbeid? Dette er en krenkelse av ytringsfriheten, fastslår 3F-lederen.

– Hvis 3F lager en t-skjorte som kan oppfattes politisk, får ikke ansatte bruke den. Hva om ledelsen begynte å gå rundt med t-skjorter med den motsatte påskriften. Det ville nok 3F ikke like, sier personalsjefen i Post Danmark.

Annonse
Annonse