JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-ungdom vil ha lov om heltid

130 LO-ungdommer på konferanse i helgen gikk inn for lovfestet rett til heltid. Kristian Tangen sier det er sjelden han opplever sånn entusiasme.

stig.christensen@lomedia.no

Ungdomsvalgkamp og rekruttering av medlemmer under 30 år sto på programmet da LO arrangerte ungdomskonferanse i helgen.

Entusiasme

LO-sekretær Kristian Tangen kan ikke huske å ha opplevd så stor entusiasme og engasjement på en slik konferanse. LO har nå 115.700 medlemmer under 30 år, det høyeste tall noensinne.

Ungdommen jobber gjerne innen områder med lav organisasjonsprosent, nemlig i serviceyrkene, ikke minst hotell, restaurant og butikk. Mange hadde personlige erfaringer med å jobbe deltid, samtidig som man ønsker å jobbe mer.

– Derfor sto lovfesting av retten til heltid sentralt, sier Kristian Tangen i LOs ledelse, som selv innledet på konferansen.

Ufrivillig

Christiana Beck Jørgensen er hjelpepleier i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede og var en av dem som tok ordet på konferansen. Hun har arbeidet ufrivillig deltid i fire år, med en stillingsbrøk på 16,9 prosent . Dette medfører en svært uforutsigbar hverdag, med ekstra vakter. Men hun vet ikke når vaktene kommer og hvor mye lønn hun får i kommende måned.

– Flere ganger har jeg måttet avlyse helgturer fordi jeg har fått en vakt i siste øyeblikk, og har måttet ta den på grunn av at jeg har vært helt avhengig av disse pengene, sier hun til LO-Aktuelt. For tiden har Christina Beck Jørgensen jobb i to kommuner, Elverum og Åmot. Hun er veldig sliten av å ha det sånn. For halvannet år siden søkte hun lån, men fikk blankt avslag, da hun ikke kunne garantere en fast inntekt på et visst nivå.

– Det ødelegger ganske mye, sier hun.

Valgkamp

Undersøkelser viser at 60 prosent av ungdom under 30 år bruker stemmeretten, mens tallet for de over 30 år er 80 prosent. Dette ønsker LO-ungdommen å gjøre noe med. Dermed gikk deres valgkampstart nå i helgen.

– Det gjelder å få ungdommen til å stemme, og ta utgangspunkt i deres arbeidssituasjon, sier Tangen. LO-ungdom over hele landet vil være pådrivere for å diskutere valgsaker på arbeidsplassene fram mot kommunevalget i september.

Det var betydelig fokus på bemanningsbyråene på konferansen, noe som er knyttet nært opp til spørsmålet om privatisering av offentlig velferd. Dette ble koblet opp mot vikarbyråer som Adecco Helse, og tendensen på konferansen var klar:

Disse tjenestene må tas tilbake av det offentlige

Rekruttering

Kristian Tangen mener det er feil at ungdom er mindre interessert i å organisere seg enn andre. Det er heller det at de jobber på områder som er lavt organisert, samtidig som mange jobber deltid eller på midlertidig basis.

– Hovedårsaken til at de unge ikke er organisert, er at vi ikke har spurt, mener Tangen. LO skal ha egen verveuke av unge etter påske og det gjelder å organisere både studenter og unge arbeidere. Dette blir koordinert gjennom LOs ungdomsutvalg i fylkene. LO-sekretæren viser til at flere mindre forbund nå har et oppsving i ungdomsarbeidet. Både Jernbane- og Sjømannsforbundet har hatt store ungdomskonferanser.

Annonse
Annonse