JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om heltids-tolkningen

LO ser på vedtaket i Arbeiderpartiets sentralstyre om heldagsarbeid som en seier. Det er likevel uenighet i tolkningene av det ti-punkts programmet som ble vedtatt i går kveld. Og SV vil skjerpe planen.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

LOs nestleder Gerd Kristiansen mener det er all grunn til å juble og at det ligger en klar styrking av fortrinnsretten for deltidsansatte til å få heltidsjobb i vedtaket. Denne fortrinnsretten skal ikke være betinget av at det ikke innebærer «vesentlige ulemper for virksomheten».

LES OGSÅ: Snart enighet om heltid

Jobber videre med lovteksten

– Det ligger klare føringer for paragraf 14.3 i Arbeidsmiljøloven i vedtaket, sier Kristiansen.

Nå skal det jobbes videre med lovteksten, og LOs forslag til lovtekst er det eneste mulige her, ifølge LOs nestleder.

Jens Stoltenberg er ikke enig i at vedtaket innebærer at man har fjernet arbeidsgivernes vetorett.

– Dette skal det jobbes videre med, sier han til Aftenposten i dag.

Enig med Gerd

Gerd Kristiansen mener man ikke kommer nærmere retten til heltid enn det som gårsdagens vedtak innebærer. Det samme gir Fagforbundets leder, Jan Davidsen, uttrykk for overfor Aftenposten.

Selve lovteksten skal man jobbe videre med, og trolig vil det foreligge et forslag i løpet av året. I tillegg til at deltidsansatte skal kunne kreve fortrinnrett på utlyste heltidsstillinger i bedriftene, vil utvalget også gi rett til å kreve økt stilling som tilsvarer dokumentert merarbeid over tid.

Også AUF-leder Eskil Pedersen mener forslaget legger opp til en lovfesting av heltid, selv om AUF ikke er like fornøyd som LO.

– Forslaget må skjerpes (…. ). Landsmøtet må være helt tydelig på at alle som vil ha heltid må ha den retten, sier Pedersen til Aftenposten. Rigmor Aasrud håper forslaget vil samle landsmøtet i denne saken, og Gerd Kristiansen mener det meste er løst før landsmøtet i Arbeiderpartiet trer sammen 7. april.

SV vil skjerpe heltidsplanen

SVs Karin Andersen og Inga Marte Thorkildsen akter å presse på for konkrete endringer i planen, som de mener er en god start.

– Arbeiderpartiet anerkjenner nå at det må lovendringer til. Dermed har vi fått et gjennomslag i en sak som er veldig viktig for mange, ikke minst alle kvinnene som jobber ufrivillig deltid i omsorgssektoren, sier Andersen til NTB.

SV-landsmøtet vedtok i helgen at retten til heltid skal lovfestes, en gammel kampsak for fagbevegelsen og de to SV-representantene. Arbeiderpartiet ser ikke ut til å gå like langt, men et bredt sammensatt partiutvalg la mandag fram en tipunktsplan som ble godt mottatt av LO.

Koster penger

Andersen understreker at det vil koste penger å få bukt med ufrivillig deltid, og varsler allerede kamp om konkrete punkter i Ap-planen.

Dette gjelder blant annet forslaget om å øke stillingsbrøken til deltidsansatte som over flere år har jobbet mer enn stillingen tilsier. Ap ønsker at denne rettigheten skal tre i kraft etter fire års ansettelse, men det er ifølge SV-representanten altfor lang tid.

Partiet ønsker også å innføre et eget mertidstillegg, som innebærer at deltidsansatte skal ha overtidsbetalt for timer de jobber utover egen stillingsbrøk.

Annonse

Flere saker

Annonse