JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikea i hardt vær i USA

Anklages for rasediskriminering, beinhardt arbeidsreglement og fagforeningsknusing ved fabrikk i USA.

einar.fjellvik@lomedia.no

Gleden var stor da møbelgiganten Ikeas produksjonsselskap, Swedwood, for noe år siden kunngjorde at de ville åpne en egen fabrikk i Danville i delstaten Virginia på USAs østkyst. Lokale myndigheter bidro med 12 millioner dollar for å få etablert 335 nye arbeidsplasser i en småby som slet med høy arbeidsløshet etter tekstilindustriens nedtur på slutten av forrige århundre.

Fra sol til storm

Solskinnshistorien har imidlertid utviklet seg til en heller stormfull affære i løpet av få år. Da den amerikanske storavisa Los Angeles Times sendte en journalist til Danville for å snakke med nåværende og tidligere ansatte i begynnelsen av april sto anklagepunktene i kø:

Seks afroamerikanske ansatte har levert formelle klager over rasediskriminering. To av sakene er løst gjennom forlik der klagerne har fått økonomisk kompensasjon.

Fabrikken sliter med stor gjennomtrekk av ansatte blant annet som følge av et rigid arbeidsreglement og utstrakt overtidsarbeid. Ifølge flere ansatte er det vanlig å få beskjed fredag ettermiddag at man må jobbe i helga. Sier man nei, får det disiplinære følger.

Kuttet lønnsregulering

Til tross for at Ikea i fjor kunne bokføre et overskudd på 2,7 milliarder euro, fant man det nødvendig å avlyse planlagte lønnsreguleringer ved Danville-fabrikken i fjor høst. For en del ansatte på pakkeriet ble lønningene satt ned. Ingrid Steen i Swedwood sier til LA Times at dette ble gjort for å frigjøre penger til større bonuser til de mest produktive arbeiderne.

Hyret fagforeningsknusere

En del av de ansatte har ønsket å danne fagforening og slutte seg til Maskinistforbundet. Ifølge forbundet har et flertall av de ansatte skrevet under på at de ønsker å organisere seg.

Swedwoods svar har vært å hyre inn advokatfirmaet Jackson Lewis og innkalle de ansatte til møter der fagorganisering blir forsøkt diskreditert. Ifølge LA Times er Jackson Lewis et advokatfirma som har spesialisert seg på å hjelpe bedrifter med å stenge fagforeninger ute.

– Utnytter dårlig beskyttelse

Også Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) reagerer kraftig på Ikea-fabrikkens kampanje mot fagorganisering.

– Ikea utnytter den dårlige beskyttelsen amerikanske arbeidere har, sa generalsekretær Sharan Burrow, da hun deltok på et møte om multinasjonale selskaper i Washington denne uka.

Burrow minnet om at Ikea siden 1998 har hatt en global rammeavtale som blant annet garanterer organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger for Ikea-ansatte i alle land.

Ingrid Steen, som jobber ved Swedwoods hovedkontor i Sverige, sier til LA Times at hun har hørt rykter om anti-fagforeningsmøter ved Danville-fabrikken. Men hun forsikrer om at det ikke skjer med velsignelse fra konsernledelsen i Sverige.

Stort lønnsgap

De ansatte i Danville produserer de samme Billy-bokhyllene og Faktum-kjøkkenskapene som Ikea/Swedwood-ansatte i Sverige. Ifølge LA Times er forskjellen at man i Sverige får minimum 19 dollar i timen for jobben – og har lovfestet rett til fem ukers ferie. I Danville ligger minstelønna for heltidsansatte 8 dollar og ferien er på 12 dager.

Swedwoods Ingrid Steen bekrefter lønnsgapet. Hun forklarer at det henger sammen med ulikheter i levestandard og andre forhold i de ulike landene.

Bill Street, som har jobbet med å få de ansatte ved Danville-fabrikken organisert i Maskinistforbundet, oppsummerer forholdene slik overfor LA Times:

– Ironisk nok ser Ikea på USA og Danville på samme måten som mange i USA ser på Mexico.

Annonse

Flere saker

Annonse