JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i finansnæringen

Klokka 15.00 torsdag startet tarifforhandlingene mellom LO og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA). Et døgn senere er det brudd i forhandlingene.

may.berg@lomedia.no

Førstesekretær i LO Trine Lise Sundnes og administrerende direktør Jan Asker i FA satte seg til forhandlingsbordet torsdag ettermiddag med sine respektive forhandlingsdelegasjoner, med sikte på å ro mellomoppgjøret i land i løpet av fredag. Slik gikk det ikke. Oppgjøret går nå til mekling. De LO-organiserte i finansnæringen tilhører Handel og Kontor og Postkom, og de to forbundene er med i forhandlingene under LO-paraplyen.

Likelønn

Innretningen på oppgjøret fra LOs side handler om lavlønn og likelønn, som i finansnæringen er ensbetydende med kvinnelønn. I finansnæringen er det slik at lønnsgapet mellom menn og kvinner fortsatt er voksende, og kvinnene har i liten grad fått glede av lønnsfesten i finansnæringen.

Trynetillegg

LO har i mange år kjempet for å få til reelle lokale forhandlinger i finansnæringen. I dag er det slik at lønnspotten fordeles av den lokale ledelsen uten forhandlinger. Det betyr gjerne trynetillegg til noen få, mens de store gruppene blir avspist med det som kommer ut av de sentrale forhandlingene.

Autorisasjon

Et av temaene i årets oppgjør blir autorisasjonen av finansrådgivere. Etter pålegg fra staten skal finansrådgiverne heretter ha en autorisasjon som sikrer at de har nødvendige kunnskap, holdninger og ferdigheter, en autorisasjon som LO mener at de ansatte skal ha kompensasjon for.

Mekling

Nå blir det opp til meklingsmannen å finne en løsning på kravene fra LO.

Annonse
Annonse