JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer å saksøke staten

NHO har fremdeles jurister på verneombudsaken, men vil ikke si noe om hvor lang tid prosessen kan ta.

sian.ohara@lomedia.no

Både NHO Service og NHO Reiseliv omfattes av forskriften om regionale verneombud som trådde i kraft den 1. januar i år. Stortinget har pålagt arbeidsgiverne å betale 0,065 prosent av lønnsutgiftene til et fond som skulle styres av representanter fra både fagforeningene og NHO, i tillegg til et nøytralt medlem fra Arbeidstilsynet.

Informasjonsavdelingen ved NHO Reiseliv vil ikke kommentere saken, men henviser til NHO Sentralt som tidligere har hevdet at staten tvinger arbeidsgiverne til å finansiere fagforeningsvirksomhet.

Utsatt inntil videre

Direktør Svein Oppegaard i NHO, område arbeidslivspolitikk, er ordknapp om den videre gangen i saken.

– Vi gjør en rettslig vurdering av ordningen og vil komme tilbake til departementet når det er avklart. Departementet er også kjent med vårt standpunkt i saken så langt, sier Oppegaard.

Han vil ikke spekulere i hvor lang tid det kan ta, på tross av at motparten har stemplet det som sabotasje og vingeklipping.

– Vi holder alle muligheter åpne. Jeg kan ikke si noe om dette enda, sier Oppegård.

I Arbeidsdepartementet er man like diffuse om hva man har kommunisert derfra til NHO:

– Oppstarten er blitt litt forsinket fordi arbeidsgiversiden har annonsert nye, juridiske innvendinger. Vi jobber med å få regionale verneombud på plass også i hotell, restaurant og renhold så snart som mulig. Utover dette har jeg ikke kommentarer nå, skriver statssekretær Jan-Erik Støstad i en epost.

Verneombudordningen er nå to måneder på overtid.

Annonse
Annonse