JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kontorlandskap øker sykefraværet

De som jobber i åpne kontorlandskap har over 60 % høyere sykefravær enn de som arbeider i egne kontor, viser en fersk dansk undersøkelse.

nina.sandaas@lomedia.no

Undersøkelsen gir ikke svar på årsakene til de ansattes sykefravær, men den viser at sykefraværet er påviselig større for dem som sitter i kontorlandskap.

Støy er skurken

Forskerne bak undersøkelsen tror at støynivået er en viktig årsak til sykefraværet. Tidligere forskningsresultater har vist at støy øker stresshormonene i blodet hos kontoransatte i åpne landskap. Også psykososiale årsaker, for eksempel å bli forstyrret i jobben av andre i landskapet, kan gi økt sykefravær. Forskerne peker i tillegg på luftanlegg og det faktum at virus lettere spres i åpne landskap som andre tenkelige årsaker til at sykefraværet er større der enn blant ansatte som jobber i lukkede kontor.

I undersøkelsen ble arbeidsomgivelsene delt inn fire ulike kategorier; eget arbeidsrom, kontor som to personer deler, kontor for 3-6 personer og kontor for over seks personer. Sykefraværet ble sammenlignet for personer fra de ulike kategoriene. Det ble tatt hensyn til helsefaktorer som alder, kjønn, sosioøkonomisk bakgrunn, vektindeks, alkoholkonsum, røyking og rapportert fysisk aktivitet.

LES: Sickness absence associated with shared and open-plan offices – a national cross sectional questionnaire survey

Påviselig økt fravær

Forskerne fant da ut at de som delte kontor med en annen person hadde 50 prosent høyere sykefravær enn de som arbeidet i et adskilt kontor. I rom med 3-6 personer økte sykefraværet med 36 prosent og i åpne kontorlandskap for over seks personer økte sykefraværet med 62 prosent sammenlignet med arbeidstakere som hadde eget kontor.

I undersøkelsen deltok 2 400 dansker mellom 18 og 59 år fra over 2 000 bedrifter med kontoransatte.

Undersøkelsen er publisert i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health og så langt omtalt i det finske helsedirektoratets blad Työpiste.

Annonse

Flere saker

Annonse