JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for våpenmakt mot pirater

Et forslag om bruk av bevæpnede vakter på norske skip som seiler i piratutsatte farvann blir i dag sendt på høring. 9 av 10 norske sjøoffiserer ønsker væpning.

– Vi er en del av internasjonal skipsfart, som dessverre utsettes for angrep. Dette handler om tryggheten til sjøfolkene, og i noen situasjoner er våpen og makt dessverre nødvendig, sier næringsminister Trond Giske til Dagsavisen.

Forskriften som nå sendes på høring åpner for bruk av væpnede vakter og oppbevaring av våpen om bord på norskregistrerte skip. En slik oppbevaring skal skje på vegne av innleide vaktselskap; det er ikke snakk om å bevæpne sjøfolkene.Næringsministeren presiserer også at regjeringen ikke har bestemt seg i denne saken og at den vil lytte til både rederne og sjøfolkenes organisasjoner før den trekker noen konklusjon.

LES MER: Næringsdepartementets høringsbrev

9 av 10 sjøoffiserer positive

En undersøkelse Norsk Sjøoffisersforbund gjennomførte i februar tyder på at Giskes utspill vil få bred støtte. 91 % av de 220 sjøoffiserene som deltok i undersøkelsen sier det bør åpnes for bruk av væpnede vakter om bord i skip som seiler i høyrisikosoner.

Undersøkelsen, som er gjengitt i siste utgave av fagbladet Maritim Logg, viser også at 3 av 4 sjøoffiserer støtter sjømannsorganisasjonenes krav om at utsatte skip i størst mulig grad bør seile rundt Afrika i stedet for å krysse de piratutsatte farvannene ved Afrikas horn på vei mot Suezkanalen.

LAST NED:Maritim Loggs omtale av undersøkelse n

Hvem skal godkjenne?

Undersøkelsen forteller også om delte meninger blant sjøoffiserene når det gjelder hvordan man skal godkjenne og kvalitetssikre væpnede vaktstyrker. Omkring halvparten mener det er tilstrekkelig at sivile vaktstyrker er godkjent av militære. Mange gir også uttrykk for at slike vaktstyrker på en ellert annen måte må være koordinert med, eller direkte underlagt, militære styrker i området.

95 % av sjøoffiserene mener skipsføreren selv må ha mulighet til å be om væpnet vakt om bord i visse tilfeller.

Annonse
Annonse