JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser bruk av personlig ID

Flere statlig ansatte får krav om å bruke personnummer og personlige pin-koder i jobben. NTL-foreninger krever en slutt på det.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Fleire organisasjonsledd i NTL melder om nye krav til bruk av personnummer og personlige pin-koder for å logge seg inn på systemer de ansatte trenger for å utføre jobben sin.

Dette avviser blant annet NTL Statens kartverk og NTL Lånekassen. De aksepterer ikke å måtte bruke sine personlige opplysninger for å utføre jobben sin.

– Hårreisende

Leder Knut Røli i NTL Lånekassen forteller at de fra 1. januar i år ble pålagt å bruke personnummeret sitt og pin-koder fra systemet MinID, som blant annet brukes når man skal levere selvangivelsen, i jobben.

De henter opplysninger fra det sentrale folkeregisteret, og har tidligere kommet inn på dette systemet med vanlig innlogging på jobb-pc’en.

– Vi fikk beskjed om at vi fra første januar måtte ta med pin-koder fra MinID. Det betyr at man må ta med sin private sfære inn i arbeidsutførelsen man er satt til å gjøre. Min første reaksjon var at dette er hårreisende, sier han.

I tillegg må de ansatte bruke sin egen mobiltelefon for å få tilsendt nye koder, for hos Lånekassen logger man seg på systemet flere ganger i løpet av dagen, og bruker dermed opp de kodene man får først.

– Jeg vet ikke om mange nektet å gjøre dette, men det skapte mye støy og galgenhumor, for det er helt vanvittig, sier han.

Prinsippsak

I Statens kartverk er det mange som jobber med tinglysing og inkassoinnkreving, og dermed trenger tilgang til de samme registrene.

Leder Anne-Lise K. Danielsen i NTL Statens kartverk forteller også om motstand mot de nye reglene.

– Mine medlemmer reagerte sporenstreks på at de måtte bruke sine egne pin-koder og personnummer. For oss er det en prinsippsak. Det er ikke riktig at du skal bruke «private ting» for å kunne utføre jobben din, sier hun.

Hun har vært i kontakt med NTL sentralt for å høre om arbeidsgiver virkelig kan kreve at de ansatte skal bruke disse personlige opplysningene i jobbsammenheng.

Sjekker opp

I Lånekassen har de ansatte fått satt en stopper for bruken av dette systemet inntil en permanent ordning er på plass.

Forbundssekretær Dag Westhrin i NTL har kontaktet Datatilsynet, for å få en vurdering av om dette er lovlig.

Annonse
Annonse