JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekskluderte antimuslim

Den norske talsmannen for den islamfiendtlige organisasjonen Norwegian Defence League var medlem i Transportarbeiderforbundet. Nå er han ekskludert.

Den unge haugesunderen sto fram og representerte Norwegian Defence League (NDF) i Luton i England på TV2 5. februar i år. Der gjennomførte English Defence League, sammen med norske, svenske, tyske, nederlandske og fransk støttespillere, en demonstrasjon mot islamiseringen av Europa.

Den norske organisasjonen, NDL, hevder den i dag består av i hovedsak kristne mennesker som kjemper mot det de hevder er en pågående islamisering av det norske samfunnet.

22-åringen fra Haugesund var medlem i Transportarbeiderforbundet og tillitsvalgt i et stort transportselskaps avdeling i byen. Da fagforeningskamerater så nyhetsinnslaget fra Luton tok de affære og undersøkte hva NDL sto for. Det ble gjennomført samtaler med haugesunderen for å prøve å løse saken, uten å lykkes.

Nører opp under hat

Allerede to uker etter demonstrasjonene i Luton, lørdag 19. februar, sto et eksklusjonsforslag på dagsorden på representantskapet i Vestnorsk Transportarbeiderforening. Uten motforslag vedtok fagforeningen å ekskludere den tillitsvalgte.

– Vedkommendes medlemskap og aktivitet i organisasjonen Norwegian Defence League (NDL) er ikke forenlig med våre vedtekter, sier nyvalgt foreningsleder Roger Moum til Transportarbeideren. Og han fortsetter:

– Etter å ha mottatt mer og mer dokumentasjon, sett avisutklipp og liknende er det klart for oss at denne organisasjonen har antimuslimske holdninger, den opptrer rasistisk, spiller på fremmedfrykt og intoleranse, og nører opp under hat, sier Moum.

Han mener representantskapet i Vestnorsk Transportarbeiderforening ikke hadde annet valg enn å gå til eksklusjon. Bruddene på vedtektene er klare, men det var ingen lett avgjørelse å ta, i følge Moum.

Den ekskluderte kan anke saken inn for forbundsstyret.

Benekter beskyldningene

Den ekskluderte haugesundsmannen avviser beskyldningene mot ham. Han avviser at NDL er en høyreekstrem organisasjon.

– Vi er patrioter og ikke rasister. Vi er ikke mot vanlige muslimer, men vi vil bekjempe radikal islam og islamisering, sa den ekskluderte til NRK 28. februar.

Transportarbeideren har flere ganger prøvd, men ikke lyktes med å få kontakt med den ekskluderte for å få hans kommentar.

Trukket seg ut av NDL

Dagbladet refererer 1. mars til en sms fra mannen der han annonserer at han har trukket seg fra organisasjonen NDL. “Bekrefter herved at jeg har trekt meg ut av NDL pga at NDL har blitt kuppet av nynazister”, siterer Dagbladet fra tektsmeldingen.

Må ta avstand

En ferierende fagforeningsleder Roger Moum sier dette er en uventet utvikling i denne saken.

– Det er interessant å registrere at den ekskluderte nå har trukket seg ut av NDL. Jeg er spent på hva det betyr. Men for at vi skal gjøre endringer på eksklusjonsvedtaket må han ta avstand fra noe av det han tidligere forfektet, sier Moum fra vinterfjellet.

Den ekskluderte må ta initiativ

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund registrerer at haugesundsmannen har trukket seg ut av NDL. Han vet godt hva denne eksklusjonssaken dreier seg om, men kjenner den ikke i detalj.

– Har situasjonen endret seg slik en kan forstå fra media er jo dette nye forutsetninger i denne saken, sier Hansen. Han forsetter:

– Men det er den ekskluderte som må ta et initiativ overfor vår lokale fagforening som ekskluderte ham. Får vi inn en anke til forbundet vil den bli behandlet på en grundig og skikkelig måte, sier forbundsleder Roger Hansen.

Annonse

Flere saker

Annonse