JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU vil kontrollere lønnsoppgjør

Forslagene i «konkurranseevnepakten» om streng budsjettdisiplin og kontroll av lønnskostnader i eurosonen vekker harme i fagbevegelsen.

På toppmøtet 11. mars skal EU-lederne ta stilling til den endelige versjonen av «konkurranseevnepakten». Den er blitt utarbeidet etter at Tyskland og Frankrike på egen hånd foreslo tiltak for å redusere utgiftene i gjeldbelastede EU-land og få til bedre budsjettdisiplin. Avisa The Financial Times har fått tilgang til et fire siders notat fra EU-kommisjonens president José Manuel Barroso med konkrete forslag som er sprengstoff for fagbevegelsen i EU.

Vil overvåke lønnsutviklingen

Dokumentet foreslår et overvåkingssystem som skal holde et øye på lønns- og pensjonsutviklingen i ulike land for å opprettholde konkurranseevnen. Hvis de avviker, skal en mekanisme for å redusere utgiftene – eller øke pensjonsalderen – tre i kraft.

Det anbefales også lønnsmoderasjon i offentlig sektor og at lønninger og produktivitet må følges ad i eurosonen.

Mer desentraliserte forhandlinger

Tendensen til mer desentraliserte lønnsforhandlinger bør fortsette, heter det i notatet. Land som praktiserer indeksregulering av lønnssystemene kan få fortsette med det, men regjeringen må da finne andre måter å holde lønningene nede på.

Videre tar dokumentet til orde for at offentlige tjenester bør reduseres for å spare penger. Det anbefales også endringer i grunnloven til enkelte medlemsland for å begrense muligheten til låneopptak. Og helst bør bedriftsbeskatningen harmoniseres i eurosonen.

Krever folkeavstemning

Offentlig ansattes fagorganisasjon på europeisk nivå, EPSU, reagerer sterkt på innholdet i dokumentet. EPSU-leder Willem Goudriaan utfordrer EU til å sende «pakten» ut til folkeavstemning. Han sier til www.euobserver.com at forslagene representerer en innblanding i partenes frie forhandlingsrett som man aldri tidligere sett i EU.

– Det er et kraftangrep fra konservative og neoliberalister for å begrave det sosiale Europa for all tid. Hvordan kan lønnsstopp for en sykepleier som tar hånd om gamle stimulere veksten og redusere ungdomsledigheten i Europa, spør Goudriaan.

Lønningene ned for mange

EU-kommisjonen peker i en ny rapport, Industrial Relations in Europe 2010, på at land der den sosiale dialogen er mest utviklet, har klart seg best gjennom krisen. Ifølge rapporten økte de samlede lønnkostnadene i gjennomsnitt med 4,0 prosent i 2008 og kom ned på en vekst på 2,7 prosent i 2009.

I Irland gikk lønningene ned med 4,1 prosent, i Estland med 3 prosent og Hellas med 1,6 prosent fra 2008 til 2009. I Tyskland sto lønningene stille. I Frankrike, Storbritannia og Sverige økte lønningene med om lang 1 prosent.

Annonse

Flere saker

Annonse