JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Terror stopper ikke stortingsmelding

Til tross for at Arbeidsdepartementet er et av departementene som har blitt hardest rammet av terrorangrepet, er arbeidsmiljømeldingen så å si i rute, hadde det ikke vært for at den må oversettes til nynorsk.

torgny.hasaas@lomedia.no

Arbeidsdepartementets lokaler i regjeringskvartalet ble totalt rasert under terrorangrepet 22.juli. Departementet kan antagelig ikke flytte tilbake før om et år. Like fullt har departementet nesten klar stortingsmeldingen om arbeidsforhold og arbeidsmiljøet.Etter det LO-Aktuelt forstår, er det eneste som gjenstår, en siste runde i Regjeringen før den er klar til å legges fram for Stortinget.

Men det er en hake. Største delen av meldingen er skrevet på bokmål. Nå skal den nesten 1000 sider store stortingsmeldingen omsettes til nynorsk. Det gjør at det kommer til å gå ennå noen uker før regjeringen kan legge fram meldingen. Det er usikkert om meldingen blir klar før valget 12. september.

Stortingsmeldingen har vært kjent som arbeidsmiljømeldinga, men den vil også ta for seg en rekke spørsmål som ligger utenfor arbeidsmiljøloven. Blant annet vil den omhandle sikkerhetsspørsmål i petroleumsvirksomheten og en gjennomgang av hvordan tilsynene arbeider.

I innspurten av arbeidet med meldingen har det vært jobbet med å redusere omfanget. Men det har ikke vært noen lett oppgave når det er hele arbeidslivet som skal beskrives og drøftes.

Stortingsmeldingen skal være en tilstandsrapport om arbeidsforholdene i Norge. Det er første gang det lages en stortingsmelding som systematisk gjennomgår hvordan det står til i norsk arbeidsliv.

Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en kronikk i LO-Aktuelt nr. 12 i 2010 presenterte arbeidsmiljømeldingen, skrev hun: «Meldingen (vil) særlig ta for seg to hovedproblemstillinger: For det første hvordan få orden på bransjer som er preget av useriøse aktører og dårlige arbeidsforhold. For det andre hvordan arbeidsmiljøet kan bidra på arbeidsplasser med høyt sykefravær.»

Etter dette har Adecco-skandalen gjort at bemanningsbransjen nødvendigvis må bli prioritert i en slik melding.

I august i fjor varslet hun at høsten 2010 skulle brukes for å gjøre ferdig meldingen, og det var ventet at meldingen skulle legges fram i løpet av våren i år, men Bjurstrøms sykmelding i vinter var med å utsette prosessen.

Stortingsmeldingen kommer ikke til å inneholde konkrete forslag, men på bakgrunn av diskusjonen i kjølvannet av meldingen er det ventet at regjeringen vil komme med flere proposisjoner om endringer blant annet i arbeidsmiljøloven. Spørsmålet er om det er mulig å rekke en slik prosess før stortingsvalget i 2013.

Annonse
Annonse