JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

D-dagen ble utsatt

Gardermoen: Drømmen til Erna Solberg om å danne en firepartiregjering overlevde D-dagen.

helge.birkelund@anb.no

Onsdag kveld kunne vår kommende statsminister konkludere med at sonderingene med tanke på å danne en firepartiregjering fortsetter torsdag morgen.

– Jeg har fått et mandag fra alle de fire partiene til å forhandle videre. Men vi er ikke i mål, sa Erna Solberg da hun møtte pressen torsdag kveld.

– Les også: Har alle med seg

KrF-leder Knut Arild Hareide har dermed ikke stengt døra til regjeringskvartalet ennå. Klokken 18.46 onsdag kveld kom han ut fra partiets landsstyremøte, og fortalte pressen at han hadde gitt råd om at partiet skal fortsette sonderingene med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Samtidig spiller han ballen videre til Erna Solberg og Siv Jensen.

– Landsstyret har lagt vekt på viktige politiske saker for oss som familie, menneskeverd, og en god distrikts- og landbrukspolitikk som vi tar med oss videre inn i sonderingene, var budskapet i en svært kort pressekonferanse.

– Betyr det at sonderingene fortsetter uten at dere går i reelle forhandlinger?

– Vi fortsetter samtalene. Det er de politiske sakene som nå er avgjørende for om KrF er med videre. Det er viktig for oss å få avklaring på våre viktige saker, sa Hareide før han snudde seg og gikk tilbake til møtet.

Klokka 19.00 møttes så stortingsgruppa for å ta en endelig konklusjon på spørsmålet. Men det var kun proforma. Allerede før møtets start hadde Erna Solberg fått «go» for videre sonderinger.

– Les også: – Enklest med Høyre/Frp

Rett før pressekonferansen meldte Vårt Land at Hareide skulle ha anbefalt partiet å ikke gå inn i regjering.

– Det vi kjenner til er at Knut Arild Hareide har sagt et klart og tydelig nei. Han har anbefalt partiet å ikke gå inn i regjering på basis av sonderingene. Det er en helhetlig vurdering som ligger bak, sa leder Berit Aalborg i samfunnsavdelingen i avisen da hun gjestet NRKs Dagsnytt 18.

Misnøye med den sosiale profilen og innsatsen for fattigdomsbekjempelse skal ligge bak partiledelsens nei til å gå i regjering. Det viste seg altså å være en skivebom. KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset avviste også dette som ren spekulasjon og presiserte at Vårt Land ikke var tilstede på møtet.

Samtidig hevdes det at landsstyrets ønske om fortsatt sonderinger kan gi et ekstra press på Høyre og Fremskrittspartiet i de videre sonderingene. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen hevdet nettopp overfor ANB før D-dagen onsdag at det er vanskelig å kombinere en opprettholdelse av dagens velferdstilbud kombinert med skattelettelser, hvis man skal opprettholde dagens bevilgninger til for eksempel bistand og landbruk. Det er to av de såkalte kneppsakene som KrF må ha gjennomslag for i sonderingene.

Avklaring

Erna Solberg innrømmer at sonderingene fortsatt ikke er i havn. Og at man nå kommer til et punkt hvor de fire partiene får sitt knekkpunkt.

– Og det punktet kan ikke jeg bestemme over. Jeg syns uansett vi har gjort et utrolig bra arbeid for de fire neste årene uansett hvem som skal sitte i regjering, sa Erna Solberg etter at alle partiene hadde holdt sine møter onsdag.

– Det er viktig at summen blir slik for alle partier at alle partier kan leve med det, la hun til.

Det var ventet at man skulle få en avklaring i forhold til regjeringsspørsmålet onsdag. Både Venstre og KrF hadde landsstyremøter samtidig, og begge bestemte seg imidlertid for å gå videre med samtaler – selv om det var lagt opp til å avklare spørsmålet onsdag. (ANB)

Annonse
Annonse