JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha vikarstopp i kommunene

I et brev til regjeringen krever LO at det blir satt en stopper for den omfattende bruken av vikarbyråer i norske kommuner.

Det er avsløringene de siste ukene av ulovlige arbeidsforhold hos Adecco og andre vikarbyråer som har fått LO-leder Roar Flåthen til å skrive brev til regjeringen. I brevet understreker LO at «offentlige velferdstjenester bør drives i offentlig regi med fast ansatte».

– Der det trengs vikarer bør kommunene ordne med vikarer selv, og ikke benytte seg av private byråer, sier Flåten til NRK.

I brevet ber LO regjeringen gjennomføre flere tiltak for å sikre lovlige ansettelsesforhold i vikarbyråene og for å hindre ulovlig innleie:

– Ordningen med solidaransvar må utvides slik at bedrifter som leier inn arbeidskraft fra vikarbyråer får solidarisk ansvar for at vikarene har lønns- og arbeidsvilkår som er i tråd med tariffavtaler/gjengs praksis.

– Ved brudd på dette likebehandlingsprinsippet må tillitsvalgte i innleiebedriften få rett til å saksøke vikarbyrået.

– Melde- og registreringsordningen for bemanningsforetak må utvides til å bli en godkjenningsordning der vikarbyråene må dokumentere at de følger Arbeidsmiljøloven for å få tillatelse til å drive utleie av arbeidskraft.

– Økte bevilgninger til Arbeidstilsynet.

LAST NED: Les hele LOs brev til regjeringen

Advarer mot å gi etter for ESA

LO advarer også regjeringen mot å gi etter i striden med Eftas overvåkingsorgan, ESA, om reglene for offentlige innkjøp. Den norske forskriften om dette pålegger bedrifter som leverer varer og tjenester til det offentlige å følge tariffbestemte lønns- og arbeidsvilkår. ESA mener forskriften er i strid med EØS-avtalen og truer med rettssak mot Norge.

«Sett i lys av de hendelser som er avdekket den senere tid, finner vi det uakseptabelt at ESA søker å presse Norge til å svekke regler som er ledd i tiltak mot sosial dumping», skriver LO i sitt brev til regjeringen.

HSH-direktør provosert

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i arbeidsgiverorganisasjonen HSH lar seg provosere av Flåthens utspill.

– Innenfor psykiatri, rus, barnevern og rehabilitering så er det i dag de ideelle kommersielle som løser disse oppgavene. Det er helt urealistisk å tro det Roar Flåthen sier, at alle disse oppgavene skal over på helseforetakene, sier Madsen.

LES OGSÅ: Alt om Adecco-skandalen

Kan føre til valgnederlag

Også Fagforbundets leder, Jan Davidsen, har uttalt seg svært kritisk til bruk3en av private vikarbyråer for å drive offentlige velferdstilbud. Han mener Adecco-saken undergraver hele den norske velferdsmodellen og har advart om at regjeringen kan gå på et valgnederlag om utviklingen ikke snus.

Helsepolitikere fra både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har tatt til orde for å innføre forbud mot å ta ut utbytte for private selskaper som driver velferdstilbud.

Annonse
Annonse