JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet krever vikarveto

Mot en enslig stemme vedtok Fellesforbundets landsmøte å be regjeringen si nei til EUs vikarbyrådirektiv.

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny.hasaas@lomedia.no

Det brøt ut applaus i salen da lederen i redaksjonskomiteen, Anders Skattkjær, leste høyt fra komiteens enstemmige innstilling. Der var konklusjonen at «derfor ber landsmøtet om at Norge reserverer seg mot direktivet». En times tid senere var innstillingen vedtatt av landsmøtet - mot en stemme.

I det opprinnelige utkastet til uttalelse fra landsmøtet var det lagt opp til at forbundet skulle nøye seg med å stille opp en serie krav som måtte innfris før direktivet kunne gjøres til norsk lov. Etter debattene på landsmøtet er konklusjonen nå skjerpet til et klart råd til regjeringen om å si nei til direktivet.

Kraftig kritisert

Direktivet har vært kraftig kritisert under flere debatter på landsmøtet. Kritikerne frykter det vil åpne for enda mer utstrakt bruk av vikarer og midlertidig ansatte.

Da statsminister Jens Stoltenberg besøkte landsmøtet tirsdag understreket han at saken ikke er ferdig diskutert innad i regjeringen og lovte å lytte til rådene fra Fellesforbundets landsmøte.

Frist til desember

Norge har frist til desember i år med å avgjøre om vi skal innlemme direktivet i norsk lov eller benytte reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen. Saken har vært ute på høring, og regjeringen har allerede fått inn mer enn et halvt hundre høringsuttalelser.

Dette er vedtaket:

Dette er teksten i vedtaket om vikardirektivet:

«Landsmøtet har hatt en grundig debatt om EUs vikarbyrådirektiv. Direktivet har som formål å sikre beskyttelse av innleide arbeidstakere, og å bidra til å anerkjenne vikarbyrå som arbeidsgivere.

Landsmøtet er enig i direktivets formål om at innleide arbeidstakere skal ha lønns- og arbeidsvilkår m.m. lik vilkårene i innleiebedriften. Dette er et godt formål og må innarbeides i norsk rett. Vårt lov- og avtaleverk har i seg sterke begrensinger i muligheten for midlertidige ansettelser og innleie. Dagens lov- og avtalebestemmelser har blitt til innenfor rammen av EØS-avtalen. Men ved å godkjenne vikarbyrådirektivet er landsmøtet usikker og urolig for hva som kan skje med disse bestemmelsene i framtida.

Landsmøtet frykter også at direktivet vil føre til mer innleie fra bemanningsselskaper. Derfor ber landsmøtet om at Norge reserverer seg mot direktivet.»

Her er hele innstillingen fra redaksjonskomiteen for "Tariff og arbeidsliv". (den vedtatte uttalelsen om et organisert arbiedsliv står på sidene 56-63).

Annonse
Annonse