JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gule kors mot underordning

For 50 år siden ble Ingrid Bjerkås ordinert i Vang kirke, som Norges første kvinnelige prest. Det rystet folks bilde av både Gud og kvinnen.

Biskop Solveig Fiske bruker 8.mars på å ta oppgjør med underordningsteologien - den som hevder at kvinnen skal underordne seg mannen.

Vi møter den kvinnelige biskopen i Hamar Bispedømme i forbindelse med åpningen av en spesiell fotoutstiling som portretterer 18 kvinnelige norske prester og formidler norsk kvinnehistorie.

– For meg er kvinnedagen en viktig dag, som må markeres. Som student på 70-tallet var jeg med å markere dagen i Oslo. Det er viktig at man blir utfordret til likestilling lokalt og globalt, forteller hun.

Fiske ble selv ordinert til prest i 1982. Hun forteller at det er blitt mer vanlig med kvinnelig prester enn da hun ble ordinert.

I dag er 4 av 11 biskoper i Norge kvinner. Men det er ikke alle tekstene i bibelen som er like kvinnevennlige.

Gule kors i Bibelen

Vi trekker opp noe av underordningsteologien for biskopen.

I Bibelen står det blant annet at (1tim. 2, 11-13) 11: "En kvinne skal ta imot opplæring i stillhet og underordne seg i alt." 12: "Jeg tillater ikke en kvinne å undervise eller bestemme over mannen, hun skal være stille" 13: "For Adam ble skapt først og så Eva".

Biskop Solveig Fiske nikker.

– Da jeg var yngre pleide jeg å sette et gult kors over det som viste til underordningsteologien i Bibelen. Det for at jeg ser på det i lys av fortiden og hvordan Jesus møtte folk.

Hun mener folk på en bestemt tid må ta et oppgjør med den tida som her vært.

– For meg er det inspirerende at Jesus møtte alle disse menneskene i tekstene sine og fører oss inn i sin tid, som viser samfunnet på den tiden, sier hun.

– I dag kan vi ta et oppgjør med denne underordningsteologien. For eksempel kan kvinnelige prester lese denne delen av teologien i lys av tiden den ble skrevet på .

Vold og overgrep mot kvinner

Solveig Fiske er ikke bare biskop. Hun er også leder for kirkens ressurssenter for kvinner som er utsatt for vold og seksuelle overgrep. For til tross for at Norge er åpent og fritt land, skjer vold og seksuelle overgrep mot kvinner.

– Vold og seksuelle overgrep foregår i alle slags miljø og er en felles erfaring i verden over. Det er bare viktig å ha en våkenhet og gjenkjennelse, og ikke la taushetsplikt stoppe folk fra å si fra, sier hun.

Fotoutstilling

Fotoutstillingen "Kvinners kall" av Sanna Sjöswärd ble presentert av Ingunn Dalan Kosnes, leder av Norsk kvinnelig teologforening (NKTF). Kosnes forteller utstillinger skal turnere Norge rundt. Neste stopp er Senja.

Utstillingen har, i tillegg til bilder av biskoper, også portretter av de 18 kvinnelige prestene i Norge.

Prestene er framstilt veldig forskjellig. Unge, eldre, noen med sigarett i munnen, noen med "piercing "og "dreads". Biskop Fiske er veldig fornøyd.

Ingunn Dalan Kosnes er stolt av utstillingen av prestekolleger.

– Det er fint at alle er så forskjellige og framstilt på den måten de blir. Jeg for eksempel ble tatt bilde av på flyplassen, sier hun.

Også Kosnes virker både fornøyd og stolt.

– Bildene viser nærhet til de kvinnelige prestene. Det er ikke portretter man ser i vanlige magasiner. De er skummelt nær og nesten trist. Det viser at en prest kan være ganske forskjellig, sier Kosnes. Hun mener for øvrig at unge kvinner i dag tar for gitt at likestillingen har kommet langt.

– Det blir ikke snakket så mye om likestilling som på 70-tallet, sier hun.

Det var naturlig at denne utstilingen startet i Hamar som har en lang tradisjon med kvinnelige presten og også to biskoper. I tillegg til Fiske kommer også den kjente biskop Rosemarie Köhn fra Hamar bispedømme.

Annonse
Annonse